Eltüntette másfél év archívumát a vezető belarusz hírportál a munkatársai és olvasói védelmében

A Belügyminisztérium még májusban kezdeményezte a Tut.by oldal szélsőségesnek nyilvánítását. 

2021. június 29., 11:09

Szerző:

A Tut.by vezető belarusz online hírportál törölte a közösségimédia-archívumát az elmúlt tizennyolc hónapból, így próbálva megóvni a hatósági fellépéstől a lap munkatársait és olvasóit – számolt be a Szabad Európa.

A portál elleni hadjárat még májusban kezdődött, amikor őrizetbe vették a Tut.by tizenhárom munkatársát, köztük Marina Zolotva főszerkesztőt. Ezt követően befagyasztották a cég bankszámláját, a hírportált pedig elérhetetlenné tették, miután adóelkerülés vádjával bűnügyi eljárás indult a szerkesztők ellen. Június közepén a belügyminisztérium kezdeményezte egy minszki bíróságnál a portál „szélsőségesnek” nyilvánítását. Az ítélet eleinte június 24-re volt várható, végül azonban határozatlan időre elhalasztották az ügyben a meghallgatást.

A híroldal szerkesztői kijelentették: nem törölték az archívumot, csupán ideiglenesen elrejtették az elmúlt 18 hónap posztjait, a Tut.by Telegram csatornáját pedig a kelet-európai ország határain kívülről üzemeltetik. Megjegyezték: kikapcsolták a kétfaktoros hitelesítést is annak érdekében, hogy a szélsőségessé nyilvánítás esetén mihamarabb átnevezhessék a csatornát.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Belaruszban a tavalyi választások után több médium ellen is eljárásokat kezdeményeztek. Május végén pedig nemzetközi felháborodást kiváltva, egy repülőgép eltérítése után őrizetbe vették Raman Prataszevicset, a Fehéroroszországban szélsőségesnek nyilvánított NEXTA nevű Telegram-csatorna volt főszerkesztőjét. Ezt követően hetekig el volt rejtve a nyilvánosság elől, a napokban azonban házi őrizetbe került.

(Kiemelt kép: Szolidaritás tüntetés a krakkói főtéren a tut.by belarusz híroldal blokkolása ellen 2021. május 23-án. Fotó: Nurphoto/AFP / Beata Zawrzel)

A szlovák kormány nyitrabányai kihelyezett ülésén meglőtték Robert Fico kormányfőt. A politikust azonnal kórházba szállították, majd csaknem négy órán keresztül műtötték. A legfrissebb hírek szerint túl van az életveszélyben, mélyaltatásban tartják.

2024. május 15., 15:21

Szlovák sajtóhírek szerint egy támadó mellkason és gyomron lőtte Robert Ficót. A szlovák kormányfőt késő este még mindig műtik. A szlovák belügyminiszter szerint az ország „a polgárháború küszöbén áll”.