Először járhattak újságírók a fukushimai atomerőműben

Japán és külföldi újságírók szombaton első ízben kereshették fel a márciusi természeti katasztrófában tönkrement Fukusima-1 atomerőművet.

2011. november 12., 18:35

A hatóságok a látogatással akarták bemutatni, hogy a földrengést és a szökőárt követően mennyire stabilizálódott a helyzet az erőműben, ahová az újságírókat védőöltözetben engedték be, majd a látogatás végén sugárzást érzékelő szűrésnek vetették alá őket. Az erőmű területén buszokkal szállították a sajtó képviselőit, akik csak golyóstollat, jegyzetfüzetet és diktafont vihettek magukkal.

A beszámolók szerint az erőmű egyes reaktorát egy védősisak alá vonták, eltérően az alaposan megrongálódott hármas és négyes reaktorháztól. A második reaktorblokk ugyanakkor nem sérült meg. A helyi szakértők szerint munkálataik a reaktorok "hideg leállítását" célozzák, ami azt jelenti, hogy a reaktorok belső magas hőmérsékletét lecsökkentik és működését ellenőrzés alatt tartják. Hoszono Gosi, a nukleáris válság kezeléséért felelős miniszter azt mondta, hogy ez utóbbi műveleteket az év végéig elvégzik.

A tokiói kormány szerint így is 30 évig tart majd, míg a reaktorokból kiemelik a fűtőanyagot és az erőművet leszerelik. Hasonlóképpen hosszú évekbe telik, míg az a több ezer lakos, akiket az erőmű körül létesített 20 kilométeres védőzónából kimenekítettek, visszatér korábbi lakóhelyére. Egyes szakértők szerint még ez az elképzelés is nagyon derűlátó.

12:22

Tavaly a második világháború óta a legjelentősebb mértékben emelkedett az antiszemita incidensek száma világszerte, különösen az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása, és az azt követő gázai háború óta - szögezte le vasárnap kiadott éves közös jelentésében a Tel-Avivi Egyetemen székelő Kortárs Európai Zsidóság Intézete és az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League).