Elnöki kegyelemmel szabadult a korrupt, véreskezű diktátor

2017. december 25., 17:42

Szerző:

Peruban országszerte tüntetések kezdődtek, miután karácsony este Pedro Pablo Kuczynski jelenlegi államfő elnöki kegyelemben részesítette Albero Fujimorit, a dél-amerikai ország korrupcióért és emberiség elleni bűntettekért elítélt volt elnökét. A 79 éves exelnök 2009 óta ül börtönben. Kuczynski indoklása szerint azért kapott amnesztiát, mert előrehaladott, degeneratív és gyógyíthatatlan betegségben szenved, a börtönben uralkodó állapotok pedig veszélyeztetik az életét és az egészségét. Fujimorit szombaton szívritmuszavarokkal és alacsony vérnyomással kórházba szállították.

Alberto Fujimori
Fotó: AP//Martin Mejia

Az elnöki amnesztia mögött egy családi viszály és egy nagypolitikai játszma áll.  Csütörtökön Kuczynski túlélt egy elmozdítási kísérletet, amelyet a volt elnök lánya, Keiko Fujimori vezette ellenzéki párt, a Fuerza Popular (FP) kezdeményezett ellene a parlamentben. Bár ellenzéki pártként az FP-nek többsége van a törvényhozásban, a kísérlet kudarcot vallott, mert a volt elnök legfiatalabb gyermeke, a pártelnök asszony fivére, Kenji Fujimori tíz lázadó képviselővel együtt nem szavazta meg Kuczynski elmozdítását. Azt, hogy Kuczynski amnesztiát adott az apjuknak, a nyilvánosság előtt mindkettejük elismerően méltatta – Kenji végtelen háláról, Keiko végső igazságról beszélt –, csakhogy Steven Levitsky, a Harvard Egyetem politológiaprofesszora szerint a pártelnök asszony nem egészen őszinte ebben. „Ezt senki nem tudhatja a családon kívül, de nem hiszem, hogy Keiko szeretné, hogy az apja kiszabaduljon. Kenji igen, az elnök pedig alkura lépett vele. Nem mellesleg arra használja az amnesztiát, hogy éket verjen a fujimorismóban (ez a volt elnök fémjelezte politika mozgalom – a szerk.). Ha ugyanis Keiko teljességgel ellenőrzés alá tudja vonni a pártját, akkor ő az FP következő elnökjelöltje és minden valószínűség szerint Peru következő elnöke. Alberto kiszabadulásával viszont már egy másik játék kezdődik” – idézte a Guardian a szakértőt. 

Az FP korrupció gyanúja miatt akarja eltávolítani a hatalomból a 2003 és 2014 között még gazdasági miniszter Kuczynskit, nemrég ugyanis kiderült, a politikushoz közeli tanácsadó cégek ötmillió dollárt fogadtak el a brazil építkezési vállalattól, az Odebrechttől. Ezt az Odebrecht be is ismerte abban a hatalmas botrányban, amelyben a vállalatot azzal vádolják, hogy 800 millió dollárnyi kenőpénzzel vesztegette meg  12 dél-amerikai ország képviselőit, amivel mintegy 100 megbízást sikerült elnyernie 3,3 milliárd dollár profitért. Az Oderbrecht-botránynak jelentős szerepe volt Dilma Rousseff brazil elnök tavalyi bukásában, Jorge Glas ecuadori alelnököt a múlt héten ítélték hat évre, de érintett Kuczynski közvetlen elődje, Ollanta Humala is, aki előzetes letartóztatásban van, a 2001 és 2006 között hivatalban lévő perui államfő, Alejandro Toledo pedig az Egyesült Államokba menekült a vád elől, hogy az Odebrecht 20 millió dollárral vesztegette meg.

Pedro Pablo Kuczynski
Fotó: AP//Martin Mejia

Ami Fujimorit illeti, ő 1990-2000 között volt Peru elnöke. Japán bevándorlók fiaként 1990-ben szinte az ismeretlenségből kilépve győzött az elnökválasztáson. Az első időszakban meglehetős népszerűségre tett szert az általa vezényelt gazdasági fejlődés, illetve az ultrabaloldali maoista gerillaszervezet, a Fényes Ösvény elleni harc sikerének köszönhetően. Félig az utóbbi okozta a vesztét is, 2009-ben ugyanis bizonyságot nyert, hogy felelősséget visel a hadsereg különleges egységének a két mészárlásáért. Az egyikben, 1991-ben a főváros Barrios Altos negyedében tizenöt civillel (köztük egy nyolcéves gyermekkel) végeztek, a másikat egy évvel később La Cantutában hajtották végre, ahol 1992-ben kilenc egyetemi hallgatót és egy professzort mészároltak le azzal a gyanúval, hogy a Fényes Ösvényt támogatják. Megtorló akciókról volt szó a Fényes Ösvény merényletei miatt. A La Cantuta-i mészárlás előtt  két nappal korábban a Fényes Ösvény egyik pokolgépes merényletében 40 ember vesztette életét.

A halálosztag két akcióját akkor eltitkolták, amikor pedig fény derült rájuk, tévedésként próbálták meg beállítani, de a 2009-es vád szerint a hadsereg különleges egységét Fujimori utasítására állították fel, és ő felel Samuel Dyer vállalkozó és egy, a Fujimori-kormány körül burjánzó korrupciót feltáró újságíró, Gustavo Gorriti elrablásáért is. 2000-ben harmadszor is elnökké választották – ehhez csalnia kellett –, de aztán Jaapánba menekült, miután a jobbkeze, Vladimiro Montesinos titkosszolgálati főnök körül gyűrűző korrupciós botrány őt is elkezdte fenyegetni. Fujimorinak Japán ugyan menedékjogot adott, 2005-ben mindazonáltal elkövette azat a ahibát, hogy elutazott Chilébe, ahol elfogták és kiadták.

Kuczynski egyébként csak átmenetileg űzte el az elnöksége felett gyülekező viharfelhőket, a Fujimorinak adott amnesztia miatt ugyanis a pártja, az elnöki monogramnak megfelelően írt Peruanos Por el Kambiónak (PPK) két képviselője is visszaadta a mandátumát, és várhatóan lesz olyan miniszter is, aki kilép a kormányból. Limában szenteste tüntetés kezdődött Kuczynski ellen a San Martin téren, az egyik 1992-es áldozat húga, Gisela Ortíz pedig a Twitteren azt írta, hogy az elnök megfosztotta őket az igazság jogától:

„Huszonöt ve nincs karácsonyunk, csak a fájó hiány, amelyet máig hordozunk magunkkal.” 

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.