Elfogták a ruandai népirtás egyik kitervelőjét

Elfogták a kongói hatóságok a ruandai népirtás egyik kitervelőjét – írja az . Az ENSZ felügyelete alatt működő Ruandai Nemzetközi Büntető Bíróság már régóta kereste Bernard Munyagisharit. Az Egyesült Államok külügyminisztériuma korábban 5 millió dollár nyomravezetői díjat is kitűzött, hogy minél előbb elkapják a rettegett hutu vezért. Az 1994-es ruandai népirtásban 800 ezer tuszit gyilkoltak le brutális kegyetlenséggel a hutuk.

2011. május 26., 14:49

A kongói hatóságok Észak-Kívu tartományban, Kachangában fogták el Bernard Munyagisharit. Köztudott, hogy a hutu lázadók ezen a területen működnek és főként itt tartják rettegésben a civil lakosságot. A Ruandai Nemzetközi Büntető Törvényszék (ICTR) ügyésze, Hassan Bubacar Jallow elmondta, hogy Munyagisharit a kongói hadsereg katonai fogták el. A hutu vezért Gomába szállították, ahol szigorú őrizet alatt tartják Munyagisharit hamarosan a tanzániai Arushába viszik, ott működik ugyanis az ICTR. A komoly siker ellenére megfigyelők arra emlékeztettek, hogy kilenc főbűnös továbbra is szabadlábon van.

Bernard Munyagishari 52 éves. A ruandai polgárháború idején egy különleges egységnek, az Interhamwénak volt a parancsnoka. Katonái rengeteg tutszi nőt erőszakoltak meg és gyilkoltak le 1994-ben. Az Interhamwe az egyik legrettegettebb egység volt Ruandában, az akkor hatalmon lévő hutu kormány szolgálatában. A polgárháború befejezése után az Interhamwe több tagja a szomszédos Kongó Észak-Kívu tartományába menekült. A csoport jelenleg terrorista szervezetként működik. A csoport egy másik része Ugandában tevékenykedik. Az Interhamwe kifejezés egyébként azt jelenti „Azok, akik együttműködnek”.

A Ruandai Nemzetközi Büntető Törvényszéket 1994. november 8-án hozták létre, az ENSZ BT 955-ös határozata alapján. Célja, hogy felkutassa és felelősségre vonja a ruandai népirtás bűnöseit. Fennállása óta 46 esetben hozott ítéletet. Jelenleg 9 ügyben folytat eljárást.