Elfogták a mexikói drogkartell egyik vezetőjét

Elfogták az egyik kábítószer-hálózat, a Zetas drogkartell egyik vezetőjét a mexikói hatóságok bejelentése szerint - írja a CNN. Az elfogott Jesus Enrique Rejon Aguilar, becenevén "Mamito" a gyanú szerint az amerikai bevándorlási hivatal egyik munkatársának meggyilkolásáért is felelős.

2011. július 5., 07:12

A mexikói hatóságok hétfőn jelentették be, hogy elfogták a Zetas drogkartell vezetőjét - közölte a CNN. A "Mamito" néven ismert Jesus Enrique Rejon Aguilar több gyilkosságért is felelős a gyanú szerint. A leginkább azokkal a harcokkal kapcsolatban, amelyeket a Zetas egykori szövetségesével, az Öböl kartellel vívnak az ország északkeleti részén - írja az

origo.hu. Emellett azzal is gyanúsítják, hogy ő felelős az amerikai bevándorlási és vámügyi hivatal egyik munkatársának meggyilkolásáért.

Jaime Zapata amerikai bevándorlási ügynököt még februárban gyilkolták meg, amikor egy társával együtt éppen az autópályán hajtott. Páncélozott kocsijukat két másik autó szorította le, amelyből folyamatosan tüzeltek a kartell emberei, halálosan megsebesítve Zapatát. Ez volt huszonöt év után az első eset, hogy szolgálatban lévő amerikai ügynököt gyilkoltak meg Mexikóban.

Mint később kiderült, Zapatáékat tévedésből támadták meg, de a hatóságok szerint a most elfogott Rejon Aguilar volt az akció egyik vezetője. Rejon Aguilar korábban a mexikói hadsereg különleges elit alakulatában szolgált, 1999-ben azonban dezertált, és csatlakozott ahhoz a bűnszervezethez, amely később megalapította a Zetast. A hatóságok szerint jelenleg ő a kartell harmadik számú vezetője.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.