El Chapo jobbkeze állítja, a mexikói elnök 100 millió dollárt kapott a kertellvezértől

2019. január 16., 18:46

Szerző:

November óta ajlik az El Chapoként ismert kartellvezért, Joaquín Guzman pere az Egyesült Államokban, a legutóbbi tárgyalási napon pedig egy igazi bombát dobott le az egyik tanú.

Alex Cifuentes, aki állítja magáról, hogy a Sinaloa kartellt vezető El Chapo korábbi jobbkeze volt, elmondta, hogy 2016-ban jelentette a hatóságoknak, hogy főnöke 100 millió dollárral (körülbelül 29 milliárd forinttal) kente meg az akkori mexikói elnököt, Enrique Peña Nietot.

Fotó: Youtube

A Sinalo kartell volt a közelmúltig Mexikó és a világ legnagyobb kábítószerkereskedő hálózata, ők szállították a legtöbb drogot az Egyesült Államokba.

A 61 éves El Chapot novemberben adták ki az Egyesült Államoknak, ahol kokain-, heroin- és amfetamin kereskedelemért kell felelnie.

Sean Penn, El Chapo és Kate del Castillo
Fotó: Instagram

A tanú, Alex Cifuentes kolumbiai kábítószerkereskedő volt, mielőtt csatlakozott El Chapohoz, akivel évekig bujkált a mexikói hegyekben. 2013-ban adták ki az Egyesült Államoknak, ahol bűnösnek vallotta magát kábítószerkereskedés vádjában. Vallomásáért cserébe csökkentették letöltendő éveinek számát.

Joaquín El Chapo Guzmán 1957-ben született a sinaloai Badiraguatoban. 12-13 gyermeket nemzett több nőnek, összesen három felesége volt. Az El Chapo becenevet alacsony testalkat miatt kapta. Alulról küzdötte fel magát a csúcsra, kis termelőként és futárként kezdte még a hatvanas években, majd beszállt az első nagy mexikói kartellbe, a Miguel Angel Felix Gallardo vezette Guadalajara kartellbe. Gallardo letartóztatása után a bűnszervezet feloszlott, és Guzmán lett a vezetője egy új, Sinaloában tevékenykedő kartellnek. Chaponak később olyan hatalma volt, hogy amikor 2014-ben egy mexikói börtönbe zárták, onnan irányította a teljes kartellt. Innen sikerült megszöknie a zuhanyzón keresztül egy hosszú alagúton át. 2016-ban fogták el újra, sokak szerint azért, mert belement, hogy interjút adjon egy híres mexikói színésznőnek, Kate del Castillonak és Sean Penn-nek.

A Sinaloa kartell évente közel három milliárd dollárt hozott össze a termelésből és terjesztésből, Chapo pedig saját bevallása szerint 2000-3000 embert ölt meg életében.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.