Eddig 26 milliónkba került, hogy a magyar konzulátus fél éve képtelen beköltözni a saját sydney-i irodájába

2018. január 4., 12:13

Szerző:

Tavaly szeptember óta havi húszezer ausztrál dollárt fizet a magyar nagykövetség egy irodáért egy Sydney belvárosában álló elegáns irodaházban, itt nyílik majd újra ugyanis a magyar külgazdasági és konzuli iroda. Ám a canberrai követség honlapja szerint még idén februárban is a lengyel konzulátuson, illetve South Hungarian Clubban tartják meg a sydney-i konzuli fogadónapokat – írja az Átlátszó.

Azaz még februárban sem nyílik meg az iroda, így minimum hat hónapig úgy fizeti a magyar állam a bérleti díjat, hogy az irodát még nem használja.

Fotó: Youtube

Az Átlátszó adatigénylésére kapott válaszból kiderült, hogy az iroda havi bérleti díja az első évben 19 800 dollár, azaz közel 4,3 millió forint. Az üresen álló irodáért kifizetett összeg hat hónapra így 118 800 ausztrál dollár, vagyis csaknem 26 millió forint.

A minisztérium azonban nem mondja meg, mikor nyit az iroda, nem tudni tehát, mikor nyit az iroda, azaz meddig fizetjük az üresen álló helyiség bérleti díját.

A Sydney főkonzulátust 42 év működés után 2009-ben számolták fel egy bezárási hullámban, amelynek négy követség és nyolc konzulátus esett áldozatul. Sydney feladatait akkor vette át a canberrai követség. Az ausztráliai magyarok tiltakoztak, levelet írtak a döntést bejelentő Balázs Péter akkori külügyminiszternek és Sólyom László akkori köztársasági elnöknek is.

Sólyom akkor azzal nyugtatta a kedélyeket, hogy Orbán Viktor megígérte neki, hogy ha kormányra kerül, újranyitja a konzulátust.

12:22

Tavaly a második világháború óta a legjelentősebb mértékben emelkedett az antiszemita incidensek száma világszerte, különösen az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása, és az azt követő gázai háború óta - szögezte le vasárnap kiadott éves közös jelentésében a Tel-Avivi Egyetemen székelő Kortárs Európai Zsidóság Intézete és az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League).