Ebből még óriási botrány lehet, a Facebook hozzáférést adott Netflixnek és a Spotifynak a felhasználók magánüzeneteihez

2018. december 19., 11:00

Szerző:

Hajmeresztően sok, privát felhasználói adathoz adott hozzáférést a Facebook olyan óriásvállalatoknak, mint a Microsoft, az Amazon vagy a Netflix - derül ki a The New York Times által megszerzett dokumentumokból.

Közel 150 cég érintett, a papírok szerint a legnagyobb közösségi média oldal külön szerződéseket kötött, hogy új felhasználókat szerezzen, míg a cégek úgy tudják megismerni a fogyasztói szokásokat, hogy áthágják a Facebook felhasználó biztonsági beállításait.

Fotó: PA Wire / Dominic Lipinski

A megállapodások többsége már lejárt, de a részletek csak most kerültek napvilágra.

Az Amazon a Facebook-felhasználók nevein túl a kapcsolati információikat (email cím, telefonszám), a Microsoft és keresőmotorja a Bing pedig az összes Facebook-felhasználó és barátaik nevét is. A leghajmeresztőbb szerződést azonban a Netflix és a Spotify kapta, akik belenézhettek a felhasználók Messenger-üzeneteibe.

Annak ellenére, hogy a Facebook-alapító Mark Zuckerberg szerint maguk a felhasználók állítják be, ki és mit láthat a profiljukon, a dokumentumok és csaknem 40 volt Facebook-munkatárssal készült interjú tanúsága szerint ez nem igaz, sőt, a közösségi háló ma is ad át harmadik félnek magánjellegűként beállított adatokat.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.