Csak Európából 22 politikai vezető előzte meg Orbán Viktort, a V4 vezetői közül őt fogadják utolsóként a Fehér Házban

2019. május 8., 09:33

Szerző:

A Fehér Ház közleményben jelentette be, hogy Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke május 13-án fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt. Eszerint az együttműködés lehetőségeit tárgyalják meg olyan területeken, mint a kereskedelem, az energia, és a kiberbiztonság. Emellett NATO szövetséges országok vezetőiként nemzetbiztonsági kötelezettségükből adódó lehetőségeiket is feltérképezik, valamint megünnepelik Magyarország NATO tagságának 20. évfordulóját.

NATO-csúcs Brüsszelben
Fotó: MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Botár Gergely

Ez lesz az első kétoldalú találkozó Trump és Orbán között. A magyar miniszterelnök kilenc éve vár arra, hogy meghívják őt a Fehér Házba, de erre Barack Obama idején esélye sem volt, a korábbi elnök nyíltan bírálta őt. Trump sem sietett a meghívásával, így a magyar miniszterelnököt utolsóiként fogadja a V4-országok vezetői közül az Egyesült Államok elnöke. A 444 összegyűjtötte, hogy ki az a 22 állam-, illetve kormányfő Európából, akit Donald Trump beiktatása óta fogadott. Köztük van Andrej Babis cseh, és Peter Pellegrini szlovák miniszterelnök is, Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő pedig csak azért nem, mert az ő áprilisra tervezetet vizitjét elhalasztották. Andrzej Duda lengyel elnököt 2018. szeptember 18-án fogadta Donald Trump  a Fehér házban

Magyar miniszterelnök utoljára 2005. október 7-én járt hivatalos washingtoni látogatáson, akkor Gyurcsány Ferenc találkozott George W. Bushhal, aki 2006. június 21-én viszonozta ezt, és eljött Budapestre tárgyalni.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.