Célponttá válhat, aki pirosat visel

Éles lőszerrel és gumilövedékekkel lőttek a thaiföldi biztonsági erők szerdán Bangkok északi részén a kormányellenes tüntetők felé, hogy megakadályozzák a vörös ingeseket demonstrációjuk kiterjesztésében. A legfrissebb hírek szerint egy ember meghalt, legkevesebb tizennyolcan megsebesültek. A magyar külügyminisztérium az erőszakos fegyveres cselekmények miatt azt tanácsolja, ne utazzon Bangkokba, akinek nem muszáj.

2010. április 28., 19:29

Mintegy 900 katona és rendőr állta el reggel a közel 2000 tüntető útját, akik az északi külvárosba vonulva akarták kinyilvánítani támogatásukat az ott lakóknak. Körülbelül 200 kisteherautó és 500 motorkerékpár hagyta el reggel a vörösök bázisait és indult észak felé.

A menet élén haladó 100 fős csoport összecsapott a rendőrökkel, akik pajzzsal és gumibottal próbálták feltartóztatni őket. A kövekkel és csapágygolyókkal felfegyverzett demonstrálókat a levegőbe leadott lövésekkel akarták megállásra kényszeríteni. Gumilövedékekkel és éles lőszerrel lőttek a tüntetők feje fölé. Az összecsapásoknak végül a főváros északi részére lecsapó vihar vetett véget. Egy katona meghalt, őt valószínűleg a biztonsági erők által leadott lövés talált el, 18 ember megsebesült.

A hetedik hete tartó zavargásokban eddig 27-en meghaltak és majdnem ezren megsérültek. A megbuktatott miniszterelnököt támogató ellenzéki vörös ingesek a parlament azonnali feloszlatását és új választások kiírását követelik.

Külügyminisztérium: kerüljék el Bangkokot

A Külügyminisztérium azt tanácsolja a magyaroknak, hogy kerüljék el a thai fővárost.

"Az utóbbi napokban történt erőszakos fegyveres cselekmények, valamint az elkövetkező - legalább - egy hét, előre meg nem jósolható eseményei miatt, az Európai Unió külképviseleteinek többségéhez hasonlóan a magyar nagykövetség sem javasolja – halaszthatatlan ügyek kivételével - a bangkoki úti célú beutazást" – olvasható a hétfőn közzétett közleményben.

Ultimátum

A vörös inget viselő munkások és parasztok Abhiszit Veddzsadzsiva miniszterelnök távozását és új választások kiírását követelik. Az ellenzéki tüntetők Thakszin Sinavatra támogatói, akit 2006-ban katonai puccs buktatott meg. Sinavatra külföldre menekült a korrupció miatt 2008-ban rá kiszabott kétéves börtönbüntetés elől.

A demonstrálók a múlt héten ultimátumot intéztek a kormányfőhöz, harminc napban szabva meg a parlament feloszlatásának határidejét. A miniszterelnök az ultimátumot visszautasította. Úgy nyilatkozott: az erőszak és a megfélemlítés eszközeit alkalmazó ellenzékiekkel nincs semmiféle megegyezés. Hozzátette: a parlament feloszlatására csak akkor kerülhet sor, ha az az egész ország érdekét szolgálja, nem pedig kizárólag az ellenzékiekét.

(Forrás: MTI, BBC, AFP)