Cameron könyvespolca

Barack Obama amerikai elnök és felesége, Michelle, hivatalos angliai látogatása osztatlan sikert aratott a szigetországban. A „különlegesnek” nevezett amerikai-brit kapcsolat még jobban elmélyült, és új jelzőt kapott – immár „lényegi” barátságnak nevezik. De a messziről jött vendégeknek köszönhetően a britek olyasmit is láthattak, amit korábban még soha. A The Guardian pedig érdekes feladványt adott az olvasóinak.

2011. május 28., 14:52

Szerző:

Sok minden belefért az elnöki vizitbe, ezért csak néhány emlékezetes momentumot emelünk ki. Obama – az egykor a brit hadseregnek főző, néhai kenyai szakács unokája – most az USA elnökeként tartott beszédet az angol parlament két háza előtt a Westminster Hallban, méltatva a „történelminek” nevezett amerikai-brit kapcsolatokat. „Kulcsfontosságúnak” ítélte az aktuális helyzetet – utalva a közel-keleti eseményekre, az arab forradalmakra, az új amerikai külpolitikai vonalra –, amelyben országaik ismét jelentős szerepet játszhatnak.

Sor került egy kerti partira is a Downing Street 10. kertjében, ahol az időjárás kegyeinek köszönhetően a brit miniszterelnök és az amerikai elnök saját kezűleg sütötte a hamburgereket a szikrázó napsütésben. Grillezésben és tálalásban mindketten jól szerepeltek, pingpongban viszont David Cameron jeleskedett.

Az Obama házaspár díszvacsorán vett részt II. Erzsébet angol királynőnél, ahol becsúszott egy kis gikszer is... Obama belebeszélt az angol himnuszba..., de az angolok fegyelmezett és udvarias népek. Másnap Barack Obama adott vacsorát az Amerikai Nagykövetségen a királynőnek. A királynő szintén méltatta a két ország viszonyát, melyet „a közös nyelv, a történelem és a kultúra” köt össze, míg David Cameron egy modernebb megközelítésből inkább a „napi üzleti kapcsolatokban” látta megnyilvánulni a két ország közötti szoros szálat, ezt az „élő, jól működő partnerséget”, amely „döntőfontosságú a biztonságunk és a gyarapodásunk” szempontjából.

Michelle Obama, first lady és David Cameron felesége, Samantha, kettesben is találkoztak a brit miniszterelnöki rezidencián. A Fehér Ház által kibocsátott hivatalos fotókon a brit nagyközönség először láthatta Cameronék átalakított, új lakását, amely a Downing Street 11. alatt található. A The Guardian kapva kapott az alkalmon és játékos vetélkedőre szólította fel híveit. Vajon mit olvasnak Cameronék? Milyen DVD-k vannak a polcaikon? Csak nem a Brideshead Revisited (magyarul az Utolsó látogatás címen vetített) filmet látjuk? – kérdezi a lap. A nagy szakácskönyv mellett egy Párizsi enteriőrök c. könyvet bogarásztunk ki. De mi van még? A második könyvespolcon tényleg a Csillagok háborúja DVD-je van? Segítsenek nekünk! – kéri a lap.

Ha már itt járunk, nézzük meg a konyhát is – folytatja a The Guardian. A munkalapon ott áll egy ősrégi Dualit kenyérpirító. Vajon mit fedezünk még fel a nemrég felújított konyhában? Mit mond el ez a helyiség a benne élőkről? – teszi fel a kérdést az újság.

Akinek van kedve játszani, tanulmányozza a fotókat és megfejtését küldje be a The Guardiannak.

További cikkeket olvashat Nagy-Britanniáról az

angolosan.huweboldalon.

Tavaly a második világháború óta a legjelentősebb mértékben emelkedett az antiszemita incidensek száma világszerte, különösen az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása, és az azt követő gázai háború óta - szögezte le vasárnap kiadott éves közös jelentésében a Tel-Avivi Egyetemen székelő Kortárs Európai Zsidóság Intézete és az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League).