Lángokban a barikádok, elöntötte a trágya Brüsszel utcáit

Hatalmas balhé volt Brüsszelben az EU mezőgazdasági politikája miatt. Belga, holland, francia és olasz termelők is részt vettek azon demonstráción, melyen Brüsszel utcáit gyakorlatilag elöntötte a trágya. Égtek a gumiabroncsok és a tüntetők a rendőrségi sorfalat is áttörték. 

2024. február 27., 10:54

Szerző:

Hétfőn mintegy 1000 traktorral foglalták el a tüntető gazdák Brüsszel utcáit. Az EU mezőgazdasági politikája miatt belga, holland, francia és olasz termelők is részt vettek a demonstráción, hogy tiltakozzanak a szerintük megélhetésüket veszélyeztető, az agrárszektort negatívan befolyásoló környezetvédelmi szabályozások ellen.

A járműveikkel több közlekedési csomópontot is lezártak, az Európai Unió székhelyén teljesen megbénult a közlekedés, a videók tanúsága szerint lángokban állt a város

– írja az Index

A tiltakozást szándékosan úgy időzítették, hogy egybeessen a tömb mezőgazdasági minisztereinek nagy figyelemmel kísért találkozójával, ahol  a Közös Agrárpolitika (KAP) célzott változtatásairól  és a bürokratikus terhek csökkentéséről tárgyaltak. 

Brüsszel utcáit elöntötte a trágya, és összecsaptak a tüntetők a rendőrökkel 

A sisakkal és pajzzsal felszerelt rendőrök megpróbálták visszaszorítani a tüntetőket, de az összecsapások során  traktorok és rendőrségi járművek ütköztek össze frontálisan. A zavargások miatt az Európai Bizottság székhelye közelében lévő Schuman körforgalom leállt, mivel a buszokat elterelték, és sok uniós tisztviselő inkább otthon maradt és távmunkát végzett.

A jelenetek gyorsan kaotikussá váltak: a gazdák gumikat és szemeteskonténereket gyújtottak fel, tojásokat és füstbombákat dobáltak, megzavarták a közúti forgalmat, és áttörtek néhány barikádot, amelyeket a rendőrség az intézmény épületeinek lezárására állított fel. Egy trágyaszállító teherautó összepiszkította az utcákat, miközben több helyen bőségesen szórtak szénát – írja az Euronews

Morgan Ody, a hétfői tüntetések szervezésében közreműködő Via Campesina kistermelők szövetségének általános koordinátora azt mondta az Euronewsnak, hogy az EU-nak fel kell hagynia a „neoliberális logikával", amely „túl alacsony árakhoz vezetett, amelyek nem fedezik a termelési költségeinket". „Minimális árakat akarunk, olyan árakat, amelyek fedezik a termelési költségeinket, hogy meg tudjunk élni a kereskedelemből" – mondta OdyMorgan . „Azt kérjük, hogy az európai jogban rögzítsék, hogy a gazdáknak fizetett árak nem lehetnek a termelési költségeink alatt. Spanyolország ezt megtette. Miért nem tesszük meg mi is (európai szinten)?”–tette fel a kérdést. 

A gazdák januári tiltakozásának kirobbanása óta a Bizottság kiszámított lépéseket tett a gazdák haragjának lecsillapítására, többek között azzal, hogy részben felmentette a termelőket a területpihentetési kötelezettség alól, és lehetővé tette az Ukrajnából származó vámmentes gabonára vonatkozó nemzeti korlátozásokat. Ursula von der Leyen elnök az EP-képviselők előtt tartott beszédében bejelentette, hogy visszavonja azt a vitatott törvényt, amely a növényvédő szerek használatának és kockázatainak 2030-ig történő felére csökkentését tűzte ki célul, ami nagyrészt megrekedt. Ez volt az első nagy vereség a Zöld Megállapodás keretében.

(Kiemelt képünkön: A FUGEA, a Boerenforum és a MAP gazdaszervezetek tiltakozó akciója az Európai Mezőgazdasági Tanács ülésére válaszul Brüsszelben, 2024. február 26-án, hétfőn. A gazdák Európa-szerte folytatják tiltakozásukat, mivel jobb feltételeket követelnek a termesztéshez, a termeléshez és a megfelelő jövedelem fenntartásához. Fotó: Mohammed Hammou / ANADOLU / Anadolu az AFP)

10:30

Benjamin Gantz, az izraeli háborús egységkormány minisztere bejelentette, lemond, ha Benjamin Netanjahu kormányfő nem fogad el egy egyeztetett tervet a gázai övezet jövőjéről. A nyilatkozat belpolitikai válságot válthat ki.