Boris Johnson előrehozott választást akar, mert a rebellis konzervatívokkal a brit parlament megtiltotta az alku nélküli Brexitet

2019. szeptember 4., 21:23

Szerző:

328 igen, 299 nem ellenében elfogadta a brit parlament alsóháza harmadik olvasatban, vagyis végleges formájában szerda este azt a törvénytervezetet, amely megtiltja Boris Johnson miniszterelnök konzervatív párti kormányának Nagy-Britannia rendezetlen, megállapodás nélküli kiléptetését az Európai Unióból. A tervezet most a felsőház, azaz a Lordok Háza elé kerül majd.

Az alsóházi kormánytöbbség már korábban megszűnt egy konzervatív párti képviselő átállásával, de a szavazás eredménye azt mutatja, hogy csaknem kéttucatnyi konzervatív képviselő is a saját kormánya ellen szavazott. Rájuk a Konzervatív Párt korábbi döntése szerint kizárás vár a pártból.

Rögtön a parlamenti szavazás után Boris Johnson bejelentette: előrehozott parlamenti választások kiírását kezdeményezi október 15-re. Ennek azért van jelentősége, mert a Brexit végleges határidejét Johnson október 31-re tette. Mivel a brit miniszterelnök akár az EU-val való megállapodás nélkül is kivezetné Nagy-Britanniát az Európai Unióból, az új törvényt - amely ezt megakadályozná - csak egy Brexit-párti többséggel változtathatná meg.

Brexit Boris Johnson a brit parlament 2019. szeptember 4-i ülésén
Fotó: Jessica Taylor

Johnson előzőleg úgy próbálta megakadályozni, hogy a parlament megakadályozza az alku nélküli Brexitet, hogy kezdeményezésére II. Erzsébet királynő elrendelte a parlament feloszlatását szeptember 9-12 között. Így a később újra összeülő alsóháznak már nem lett volna lehetősége elutasítania a kilépést. A rebellis konzervatív képviselők azonban nem akarnak megállapodás nélkül kilépni az EU-ból, mert számos előrejelzés szerint Nagy-Britanniára ez esetben káosz és gazdasági recesszió várna.

Továbbá óriási problémát jelent az északír kérdés: ha az Egyesült Királyság külön megállapodás nélkül lép ki az Unióból, akkor a Nagy-Britanniához tartozó Észak-Írország, valamint az EU-ban maradó Írország között újra bevezetik a határellenőrzést és a vámhatárt. Ezzel pedig a korábbi északír békemegállapodás sarkalatos pontja szűnne meg, veszélyeztetve az évtizedekig tartó polgárháború után kialkudott békét az elszakadáspárti katolikusok és a brit-párti protestánsok között.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.