Botrány-mix: homofób, korrupt politikus szeretővel

Megszünteti az észak-ír első miniszter feleségének párttagságát a Demokratikus Unionista Párt (DUP), miután a sorozatos botrányai miatt tarthatatlanná vált a 60 éves Iris Robinson helyzete. Férjét, Peter Robinsont a hírek szerint lemondásra szólították fel.

2010. január 10., 11:49

Az asszony legutóbbi botránya az volt, amikor kiderült, hogy befolyásával visszaélve 2008-ban, 19 éves szeretőjének 50 ezer fontos támogatást szerzett két gazdag fejlesztőtől, mert a fiatalember éttermet akart nyitni Belfastban. A viszony 2010. január elején került nyilvánosságra, és ekkor kitört a botrány. Az AFP és a BBC értesülései szerint az asszony a jövő héten lemond a brit parlamentben és az Észak-Ír Gyűlésben (parlamentben) betöltött posztjairól.

Peter és Iris Robinson az Egyesült Királyság legjobban fizetett alsóházi képviselői, közös éves keresetük tavaly csaknem 200 millió forintnak megfelelő összeg volt. A házaspár három luxusotthont, a többi között egy floridai nyaralót tart fent adófizetők által biztosított jövedelemből. Kétszer annyit keresnek, mint más politikus házaspárok, ugyanis nemcsak a brit parlamentben és az Észak-ír Gyűlésben tevékenykednek, hanem számos más politikai tisztséget is betöltenek.

Iris Robinson például négy pozíciót mondhatott eddig a magáénak: amellett, hogy parlamenti képviselő, többek között egy egészségügyi bizottságban is dolgozik, és városi tanács tagja. A pár egy elegáns, 490 ezer fontos (160 millió forintos) belfasti házban él, mindketten felvették a második otthon után járó támogatást, ami összesen 40 ezer fontos (13 millió forintos) pluszt jelent a családi kasszában. Robinsonék ezen kívül rendelkeznek egy londoni, Temze folyóra néző luxus-apartmannal és egy floridai nyaralóval is. És a repülőjegyekre fontok tízezreit költötték.

2008-ban Iris Robinson nagy botrányt és tüntetéseket kiváltva éles kirohanást intézett a melegek ellen, és kijelentette a BBC Ulster egyik adásában, hogy a kormány felelőssége isten törvényeinek betartatása. Nagyjából ekkor derült ki, hogy egyik fia homoszexuális.

A Demokratikus Unionista Párt egyik névtelenül nyilatkozó vezetője azt mondta a BBC-nek szombaton, hogy "nem lehet kétséges: távoznia kell." Iris Robinson egyébként nemrég jelentette be, hogy felhagy a politikával, mert komoly mentális problémái vannak. Férje pedig azt mondta, hogy nem tudott a 19 éves szeretőjével kapcsolatos üzletről - számolt be a Független Hírügynökség.