Boszniában segít az Ökumenikus Segélyszervezet

Földcsuszamlások miatt kitelepített családokat segít Boszniában az Ökumenikus Segélyszervezet, a jótékonysági akcióhoz a 1353-as vonalon várják az adományokat.

2014. május 19., 13:36

Az Ökumenikus Segélyszervezet hétfőn a Szarajevó közeli Vogosca településen hajt végre segélyakciót, ahol mintegy 300 főt telepítettek ki. Az otthonukat elvesztett családok nagy részét ideiglenesen egy közeli, még el nem készült hotelben szállásolták el. A segélyszervezet helyi partnerével, a Merhamet Sarajevóval együttműködve lepedőket, alsóneműket, ruhákat és étkezéshez szükséges konyhai eszközöket ad át a kitelepítetteknek – közölte a szervezet hétfőn az MTI-vel.

Bosznia-Hercegovina hegyvidékein nemcsak az elmúlt időszakban lezúdult példátlan vízmennyiség, hanem az esőzések nyomán kialakult földcsuszamlások is jelentős rombolást végeztek. Csak Szarajevó kantonban sok száz ház sérült meg és vált lakhatatlanná, illetve a földeken lévő termés is elpusztult. Mivel számos ingatlan életveszélyes állapotú, így a területet a rendőrség lezárta és a lakókat ideiglenes szállásokon helyezték el.

A magyar segélyszervezettel évtizedes együttműködésben dolgozó szarajevói székhelyű partnerszervezet munkatársai a gyorssegélyezésen túl – a vízszint apadásával – megkezdik egy hosszabb távú nemzetközi segélyprogram előkészítését. A tervezett segélyprogram megvalósítása szoros együttműködésben fog történni a genfi székhelyű ACT Alliance világszövetséggel, amely több mint 100 ország egyházi hátterű segélyszervezeteitől gyűjt forrásokat a helyszínen dolgozó szervezetek munkájának támogatására.

Az Ökumenikus Segélyszervezet segélyakcióját a 1353-as adományvonal hívásával 250 forinttal lehet támogatni.