Bezuhant a bizalmi index Magyarország iránt

Az elkövetkező hónapokban lassul a gazdaság Közép-Európában, mivel az Oroszország elleni szankciók kihatnak a befektetők hangulatára, ám ez nem érinti a hosszabb távú kilátásokat – írja a Reuters.

2014. szeptember 3., 05:34

A helyzet romlására utal mindenesetre, hogy Magyarország esetében a beszerzőimenedzser-index egy hónap alatt 56,6-ról 51 százalékra esett vissza, amiben az ukrán válságon kívül közrejátszott a német gazdaság, valamint az euroövezet gyengélkedése is. Így most várhatóan búcsút kell mondani a legutóbbi, 3,9 százalékos növekedési ütemnek.

Gárgyán Eszter a Citibanktól úgy fogalmaz, hogy nálunk ugyanaz történik, mint egész Európában, illetve a szűkebb régióban, mármint hogy a geopolitikai viszályok megcsappantották a keresletet. És bár az említett magyar PMI-mutató ingadozik, de alátámasztja, hogy Magyarország sem képes kivonni magát az általános trendből.

Tavaly a második világháború óta a legjelentősebb mértékben emelkedett az antiszemita incidensek száma világszerte, különösen az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása, és az azt követő gázai háború óta - szögezte le vasárnap kiadott éves közös jelentésében a Tel-Avivi Egyetemen székelő Kortárs Európai Zsidóság Intézete és az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League).