Bezárják a lampedusai menekülttábort

2018. március 13., 20:04

Szerző:

A lampedusai menekültttábor azonnali kiürítését és bezárását rendelte el a római belügyminisztérium kedden,  az  ott kialakult helyzet miatt. A rendelet értelmében a lampedusai táborban tartózkodó személyeket minél gyorsabban máshova szállítják át, majd a központot bezárják és átépítik. 

A központban március 8-án tűz ütött ki. Az ezt követő ellenőrzésen fény derült a táborban uralkodó "embertelen" állapotokra, amelyeket az olasz Vöröskereszt jelentésben foglalt össze. Eszerint a migránsok azonosítását szolgáló táborban az érkezőknek eredetileg 24 és 48 óra közötti időt kellene tölteni, hogy utána a menedékkérelemre jogosultakat máshova helyezzék át, az illegális bevándorlókat pedig kiutasítsák. A Lampedusára érkezők azonban heteket vagy akár hónapokat töltenek a táborban. 

A jelentés szerint a táborban nincsen elég férőhely, ezért az itt tartózkodók a szabad ég alatt alszanak, nem működik a menza, ezért az ételt ott fogyasztják el, ahol tudják, az illemhelyeknek nincsen ajtaja, a matracok piszkosak, a kíséret nélküli kiskorúakat nem különítik el a felnőtt férfiaktól. 

Az afrikai migrációs útvonal egyik európai kapujának tartott Lampedusa, Olaszország legdélibb szigete a kilencvenes évek eleje óta migrációs tranzitállomásnak számít. Azóta mintegy 400 ezer menekült haladt át a szigeten. A legtöbben 2011-ben voltak a 800 fős táborban, amikor a hatezer lakosú szigeten ennél is magasabb volt a menekültek száma.

 A táborban gyakoriak a lázadások, a menekültek utoljára idén januárban tartottak éhségsztrájkot és össze is varrták ajkukat áthelyezésüket követelve az olasz félszigetre. 

A menekülttábort 2015 őszén alakították át úgynevezett regisztrációs központtá. Ez volt az első olaszországi hot spot, amelyet Róma Brüsszel sürgetésére nyitott meg a tömegesen érkező menekültek fényképpel és ujjnyomattal való regisztrálására. 

Tavaly a második világháború óta a legjelentősebb mértékben emelkedett az antiszemita incidensek száma világszerte, különösen az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása, és az azt követő gázai háború óta - szögezte le vasárnap kiadott éves közös jelentésében a Tel-Avivi Egyetemen székelő Kortárs Európai Zsidóság Intézete és az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League).