Hatalmas nemzeti pert indít Cihanouszkaja

Nemzeti törvényszéket állítana fel, mert Belarusz törvénytelen hellyé vált, ahol felelőrrégre kell vonni az elnököt és kollaboránsait. 

2020. november 13., 20:54

Szerző:

Nemzeti törvényszéket akar létrehozni Fehéroroszországban az igazságszolgáltatási rendszer állítólagos tétlensége miatt Szvjatlana Cihanouszkaja. Ezt a Litvániában tartózkodó fehérorosz ellenzéki vezető, volt elnökjelölt jelentette be Telegram-oldalán, írja az MTI. 

    Cihanouszkaja úgy vélekedett, hogy Fehéroroszország törvénytelen hellyé vált. "Bejelentem, hogy Aljakszandr Lukasenka (fehérorosz elnök) és segítői terrorszervezetet alkotnak, amelyet felelősségre kell vonni az általa elkövetett bűncselekményekért" - közölte. "Amennyiben az állami igazságszolgáltatási rendszer nem birkózik meg a feladattal, úgy nélküle is elboldogulunk" - hangoztatta az ellenzéki vezető. Meggyőződését fejezte ki, hogy mindenkit felelősségre kell vonni, aki cinikusan megszegi a törvényt, "kezdve a választási bizottság tagjaitól a kormánybarát választási megfigyelőkön át a tisztségviselőkig, ideológusokig és katonatisztekig, akik bűncselekményt megvalósító utasításokat adtak ki". 

    Cihanouszkaja ezért egy nemzeti törvényszék létrehozásának tervét jelentette be. A bíróság a törvénytelenség megállítását lenne hivatott szolgálni. Felszólította követőit, hogy ennek a tervnek a keretében "semlegesítsék az ideológusokat és a rezsim segítőit, gyűjtsenek  bizonyítékot a rezsim bűncselekményeiről és ellenőrizzék ezeket a bizonyítékokat". Hozzátette: a Golosz platformon nemzeti vádeljárást fognak indítani az így összegyűjtött bizonyítékok alapján. Cihanouszkaja hangsúlyozta, hogy ezt követően, december 20-án minden eddiginél nagyobb tüntetési menetet szerveznek a nemzeti vádeljárás bejelentésével. (MTI)

 

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.