BBC: Magyarország a lista legalján

A Transparency International szerint Európában sürgősen újra kell szabályozni a lobbizást, mert különben a kormányok túlságosan ki vannak téve az üzleti világ, illetve más érdekcsoportok befolyásának – írja a BBC.

2015. április 16., 09:00

A civilszervezet az EU 19 tagállamát és az unió intézményeit mérte fel a kijárás szempontjából. Azt állapította meg, hogy a legtöbb állam egyáltalán nem ellenőrzi ezt a területet, ennél fogva az emberek életére jóformán teljesen szabadon kihat a gazdaság érdeke. Egyes csoportok megkülönböztetett kapcsolatokat tartanak fenn a döntéshozókkal.

A lista legalján Magyarország és Ciprus áll, de nem sokkal jobb a helyzet az olaszoknál, spanyoloknál, portugáloknál és görögöknél sem. Azaz összefüggést tapasztalni a válságkezelés módja és a csekély átláthatóság között.

A legtöbb helyen a kiérdemesült politikusok simán és azonnal átnyergelnek kijáróvá, és a polgárok nemigen tudják, hogy ki milyen ügyekben és miként áll a közt érintő döntések mögött.

Az informális megbeszélésekre a hatalom képviselői Magyarországon előszeretettel használják fel a futballstadionok páholyait.

(Forrás: Szelestey Lajos)

Tavaly a második világháború óta a legjelentősebb mértékben emelkedett az antiszemita incidensek száma világszerte, különösen az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása, és az azt követő gázai háború óta - szögezte le vasárnap kiadott éves közös jelentésében a Tel-Avivi Egyetemen székelő Kortárs Európai Zsidóság Intézete és az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League).