Ballaró, a palermói piac

A Ballaró piac Palermo egyik legrégebbi piaca. Az eredete a X.századra vezethető vissza, amikor még az arab uralom volt Szicíliában. A neve Balhara falu nevéből származik, ugyanis ez a település volt az, ahonnan az arab kereskedők érkeztek erre a hajdani piacra eladni portékájukat. Tehát Al-Suq Balharaez volt az eredeti neve abban az időben, amely a mostani Ballarò piac.

2012. január 17., 11:09

A piac a központi vasúti pályaudvartól pár percre található, a belváros szűk, zegzugos utcáiban, melyeket teljes egészében az árusok foglalnak el, mit sem törődve a környezettel. A környék a régi, letűnt városi idillt idézi: leroskadt falak, bedőlt tetők, lakatlan házak, melyekben kóbor kutyák és macskák tanyáznak.

Igazi nyüzsgés van itt a kora reggeli óráktól késő estig. Bár az árakat kiírják, itt az a szokás, hogy az eladó nagy hangon, kiabálva hívja fel a figyelmet olcsó árujára. Ez akkor a legizgalmasabb, ha versenyre kelnek egymással, és különböző hangszíneken és szövegekkel próbálnak meggyőzni, hogy vásárolj nála. Egy idő után megszokjuk, mert itt ez a természetes.

A mediterrán konyha teljes repertoárja található itt:

• Friss, még élő tengeri halak és herkentyűk tömkelege: szardínia, kardhal, karjait tekergető polip, tintahal, rákok, kosárból kifelé mászó csigák, kagylók... és természetesen a szag, ami ezekkel jár!

• Helyi termelők által kínált zöldségek: természetesen paradicsom, padlizsán, cukkini, édeskömény, articsóka, zöld friss salátafélék, olíva- és kapribogyók. Gyümölcsök: füge, citrom, banán, mandarin, braziliani, kaktusz gyümölcse (vigyázat szúr!) , licsi, szőlő, eper, körte, alma, mandula, gesztenye s ami még szem s szájnak ingere...

• Friss és szárított fűszerek: bazsalikom, rozmaring, menta, kakkukfű, fenyőmag, sáfrány...

• Frissen sütött péksütemények és helyi édességek, specialitások, sajtok, melyeknek illata – szaga – becsalogat minden alkalomkor bennünket egy „pezzettino" (darabka) kóstolóra.

• Külön élményt nyújt és meglepetéseket tartogat a „macelleria", azaz a húsbolt: Egészben kiakasztott, fejénél lefele lógó, megnyúzott birkák és kecskék, vagy csak egy-egy "offerta" (ajánlat): frissen levágott birkafej, amint éppen rád kacsint, a pultban tekergő marha belsőségek a nyelvtől a gyomorig ...csak étvágy kell hozzá!

Egyszóval minden megtalálható itt amit csak az érzékszerveink megkívánnak – vagy éppen ellenkezőleg!

Hajzer Angelika

Tegnap 12:22

Tavaly a második világháború óta a legjelentősebb mértékben emelkedett az antiszemita incidensek száma világszerte, különösen az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása, és az azt követő gázai háború óta - szögezte le vasárnap kiadott éves közös jelentésében a Tel-Avivi Egyetemen székelő Kortárs Európai Zsidóság Intézete és az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League).