Bajban a nemzet hőse

A Hotel Ruanda című film valódi főhősét, Paul Rusesabaginát azzal vádolják hazájában, hogy pénzzel támogatta a Demokratikus Erők Ruanda Faleszabadításáért (FDLR) nevű lázadó csoportot. Rusesabaginát azután vádolták meg, hogy október 14-én a rendőrség letartóztatta a ruandai ellenzék vezetőjét, Victoire Ingabirét.

2010. november 2., 18:57

Martin Ngoga, a ruandai főügyész azzal vádolta meg Paul Rusesabaginát, hogy támogatta az FDLR szélsőséges hutu lázadó csoportot és a népirtás idején pénzelte a tutszikat gyilkoló hutu milíciákat. A híres aktivista jelenleg Brüsszelben él és visszautasítja vádakat. A főügyész azután vádolta meg a száműzetésben élő Rusesabaginát, hogy a rendőrség letartóztatta a ruandai hutu ellenzék legismertebb politikusát Victoire Ingabirét. Ellene terrorizmus előkészítése miatt emeltek vádat - írta az

Afriport.hu.

A főügyész szerint Rusesabagina az Amerikai Egyesült Államokból küldött pénzt a hutu lázadóknak és az ellenzéknek. Rusesabagina az elhangzott vádakra azt mondta, hogy politikai indíttatásúak és a lejáratását szolgálják, mivel köztudott, hogy ellenzi a jelenlegi elnök, Paul Kagame politikáját. Azt viszont elismerte, hogy egyszer tényleg küldött pénzt Ruandába, még 2003-ban 1000 eurót, mert a fiatalabbik testvére agydaganatban szenvedett. A ruandai kormány az Amerikai Egyesült Államok segítségét kérte az ügy kivizsgálásában.

Paul Rusesabagiba a ruandai népirtás idején a Sabena (volt Belga Nemzeti Légitársaság) luxus szállodáját a Hotel des Mille Collines-t vezette. A zavargások kitörésekor családja és barátai mellett 1200 tutszi üldözöttnek biztosított menedéket. A menekültek Rusesabagiba „diplomáciai” érzékének köszönhetően túlélték a 100 napig tartó, pokoli időszakot. A népirtásban a hutuk 850 000 tutszit és 150 000 mérsékelt hutut mészároltak le. A kegyetlenkedéseknek végül a Ruandai Hazafias Front (RPF) egységei vetettek véget, miután Paul Kagame vezetésével 1994. július 19-én bevonultak Kigaliba és megdöntötték Jean Kambanda uralmát. Rusesabagiba 1996-ban menekült el az országból, mert többen is halálosan megfenyegették őt és családját, amiért tutszikat bújtatott.

További érdekességek Afrikáról -

Afriport.hu.