Az orosz parlament elfogadta az amnesztiatörvényt

Az orosz parlament alsóháza ellenszavazat nélkül elfogadta szerdán az amnesztiatörvényt, amely a Pussy Riot punkegyüttes bebörtönzött tagjaira és a Greenpeace Oroszországban büntetőeljárás alá vont aktivistáira is vonatkozhat.

2013. december 18., 14:05

Az orosz alkotmány elfogadásának 20. évfordulója alkalmából megszületett elnöki kegyelemben mintegy 25 ezer ember részesülhet. Elsősorban azok, akiknek a szociális helyzete ezt indokolja: kisgyermekes anyák, idős emberek.

Szabadulhat több, a tavaly májusi tüntetés után bebörtönzött Putyin-ellenes tiltakozó is. Nem vonatkozik a törvény azonban a tömeges rendzavarás szervezése címén megvádolt személyekre, így például Szergej Udalcovra, a Baloldali Front nevű radikális párt elnökére sem, aki a több tízezer ember részvételével tartott, a karhatalom és a tüntetők összecsapásával végződött moszkvai Milliók menete egyik fő szervezője volt.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.