Az Európai Bizottság ötpontos tervet tűzött ki az energiaválság kezelésére

Orosz gázár maximalizálás, különadók, támogatási alapok létrehozása – ezek szerepelnek a Bizottság ötpontos tervében. 

2022. szeptember 7., 17:15

Szerző:

A Bizottság ötpontos tervét Ursula von der Leyen ismertette.

  1. Az Oroszországból importált gáz árát maximalizálnák.
  2. A tagállamoknak előírnák a csúcsidőben történő áramfogyasztás mérséklését.
  3. Azoknak a vállalkozásoknak a bevételét, amelyek saját erőből termelnek maguknak áramot, maximalizálnák, mert ezeknek a vállalkozásoknak most aránytalanul nagy lehet a haszna. A maximum feletti összegből nehéz helyzetben lévő háztartásokat, vállalkozásokat támogathatnának.
  4. A szokatlanul nagy nyereséget termelő energiacégre és különadót szabnának ki. Az így befolyó bevételeket szintén a nehéz helyzetben lévő háztartások kaphatnák meg. Ezen kívül a tagállamok ebből tiszta és saját energia előállítását célzó projektekbe fektethetnének.
  5. Viszont az olyan energiacégeket, amelyek közszolgálatért felelősek és nehéz helyzetben vannak, azokat külön pénzügyi támogatással segítenék.

A Bizottság elnöke, von der Leyen hozzátette, hogy bár nehéz időket élünk, meg van róla győződve, hogy az európaiak kellő gazdasági erővel és politikai akarattal és egységességgel rendelkeznek ahhoz, hogy kézben tartsák a dolgokat – foglalta össze az Index.

(Kiemelt képünk: Ursula von der Leyen, Kelet-Franciaország, 2022. május 4. Fotó: PATRICK HERTZOG / AFP)

A szlovák kormány nyitrabányai kihelyezett ülésén meglőtték Robert Fico kormányfőt. A politikust azonnal kórházba szállították, majd csaknem négy órán keresztül műtötték. A legfrissebb hírek szerint túl van az életveszélyben, mélyaltatásban tartják.

Szlovák sajtóhírek szerint egy támadó mellkason és gyomron lőtte Robert Ficót. A szlovák kormányfőt késő este még mindig műtik. A szlovák belügyminiszter szerint az ország „a polgárháború küszöbén áll”.