Az ellenfél ahol tud, segít

A boksz minden keménysége ellenére nemes sport: az igazi ellenfelek szemtől szembe küzdenek, és tisztelik egymást, győztesként, vesztesként egyaránt. Ezért is fordulhat elő, hogy olyanok, akik a ringben nem ismertek irgalmat a másik iránt, az életben segédkezet nyújtanak neki. Így történt ez a legendás olasz középsúlyú világbajnok, Nino Benvenuti és legnagyobb riválisa, a Virgin-szigetekről származó amerikai Emile Griffith esetében.

2010. április 8., 05:03

A rokonszenves trieszti fiú, aki 1960-ban olimpiai bajnokságot nyert Rómában nagyváltósúlyban, majd ugyanennek a súlycsoportnak lett 1965 és 1966 között profi világbajnoka. A csúcsot azonban a Griffith-szel való három találkozó jelentette: 1967 április 17-n New Yorkban győzte a középsúlyú címvédőt. "Benvenutissimo" - játszottak el a korabeli olasz lapok az új bajnok nevével, azaz "nagyon-nagyon isten hozott". Az olasz televízió, azzal a megfontolással, hogy ne zavarják meg a lakosság mindennapi életét, nem közvetítette az európai idő szerint éjszakai mérkőzést, de a rádió igen: minden idők második leghallgatottabb sportközvetítése lett, csak a három évvel későbbi olasz-nyugatnémet labdarúgó vb-elődöntő, a felejthetetlen 4-3 előzi meg.

Még 1967 őszén ismét megmérkőztek, akkor Griffith visszavágott Benvenutinak, de nem sokáig élvezhette újra világbajnoki címét: 1968 március 4-én az olasz öklöző egy kegyetlen mérkőzés 11. menetében padlóra küldte ellenfelét. Nino egészen 1970-ig ült a középsúly trónján, ahonnan végül Carlos Monzon taszította le.

A két nagy ellenfél később is követte egymás sorsát, Benvenuti így értesült arról, hogy Griffith csődbe ment, ráadásul Alzheimer-kór támadta meg és gyógyszerre sincs pénze. „Örökké hálás vagyok Emile-nek, neki köszönhetem a hírnevemet, adósa vagyok neki” – nyilatkozta a tőle szokott szerénységgel Benvenuti és akcióba lépett. Olaszországi körutat szervezett Griffithnek és megszerezte a nagy vetélytárs önéletrajzának olasz kiadási jogát, hogy a bevételeket az amerikai bunyós gyógykezelésére fordítsák.

Nino Benvenuti segítsége nem egyedülálló a boksz történetében. Annak idején a sportág egyik legnagyobbikának, a nehézsúlyú világbajnok Joe Louisnak is történelmi ellenfele, a német Max Schmeling mozgósította híveit, hogy ne hagyják nyomorban élni a ring egykori királyát.

Tegnap 12:22

Tavaly a második világháború óta a legjelentősebb mértékben emelkedett az antiszemita incidensek száma világszerte, különösen az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása, és az azt követő gázai háború óta - szögezte le vasárnap kiadott éves közös jelentésében a Tel-Avivi Egyetemen székelő Kortárs Európai Zsidóság Intézete és az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League).