Az Egyesült Államok lefokozta az EU diplomáciai képviseletét, és nem is szólt róla

2019. január 8. 20:32 - szerző: MTI

Az amerikai külügyminisztérium nemrég lefokozta az Európai Unió washingtoni képviseletének diplomáciai státuszát, anélkül, hogy erről értesítést küldött volna - erősítette meg kedden az Európai Bizottság. Elsőként a Deutsche Welle német közszolgálati csatorna számolt be arról, hogy az Egyesült Államok mindenféle értesítés nélkül leminősítette az EU külképviseletét állami szintről a nemzetközi szervezetek szintjére.

Fotó: EPA/Armando Babani

Egyelőre nem lehet tudni, hogy ez pontosan mikor történhetett, a beszámolók szerint a lefokozás tényére decemberben derült fény, miután gyanússá vált, hogy David O'Sullivan európai uniós nagykövetet a több mint 150 megjelent diplomata közül legutolsóként szólították George H. W. Bush néhai amerikai elnök gyászszertartásán, hogy leróhassa kegyeletét. Maja Kocijancic, az Európai Bizottság egyik szóvivője újságírói kérdésre válaszolva megerősítette a történteket. Elmondta, hogy jelenleg tárgyalásokat folytatnak az illetékes amerikai szervekkel arról, hogy a lépésnek milyen következményei lehetnek a képviseletre és annak munkatársaira nézve.

A protokoll megváltozása nyomán veszít jelentőségéből a hagyományosan az Egyesült Államok fontos szövetségesének számító Európai Unió washingtoni külképviselete, az ott dolgozó diplomatákat várhatóan ritkábban fogják meghívni a kiemelt eseményekre. Szakértők szerint válaszintézkedések ugyanakkor jelenleg szóba sem jöhetnek.

Donald Trump amerikai elnök megválasztása óta sokat romlott a kapcsolat az USA és az EU között, de még így is a világ legerősebb kétoldalú  kereskedelmi viszonyáról van szó.