Az amerikai külügyminiszter olyan fejlődést ígér Észak-Koreának, amely vetekszik Dél-Koreáéval

2018. május 13., 23:20

Szerző:

Miközben John Bolton nemzetbiztonsági főtanácsadó megpendítette, hogy az Egyesült Államok akár európai cégeket is szankciókkal sújthat az iráni atomalku felmondása után, Mike Pompeo külügyminiszter, az amerikai diplomácia irányítója egy vasárnapi televíziós interjúban azt mondta, országa feloldhatja az Észak-Korea elleni szankciókat, ha Phenjan eleget tesz az elvárásoknak.

Történelmi pillanat, Kim Dzsong Un észak-koreai diktátor és Mun Dzse In dél-koreai elnök találkozója április 27-én a két ország határán
Fotó: YouTube

Pompeo a Fox televíziónak nyilatkozva leszögezte: amennyiben Észak-Korea beleegyezik atomfegyverprogramja teljes felszámolásába, olyan gazdasági fellendülésnek, jólétnek nézhet elébe, amely vetekszik majd Dél-Koreáéval.  A külügyminiszter Donald Trump elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető június 12-én Szingapúrban várható csúcstalálkozójára utalva hangsúlyozta: – Még távolról sem jelenthetjük ki, hogy mindent elértünk, amit akartunk, rendkívül sok munka áll még előttünk és bár árgus szemmel figyelünk a kockázatokra is, forró óhajunk, hogy Kim elnök stratégiai változást hajtson végre. Az amerikai diplomácia irányítója szerint ha ezeket a kívánt változásokat az észak-koreai vezető végrehajtja, akkor Donald Trump és kormányzata felkészült rá, hogy biztosítsa a sikeres átmenetet.

A tárcavezető üdvözölte az észak-koreai állami sajtóban hétvégén megjelent hírt, miszerint Észak-Korea május 25-ig bezárja a kísérleti atomrobbantások helyszínét. – Az amerikaiaknak és a világnak egyaránt jó hír ez – fogalmazott. 

Pompeo beszélt a Kim Dzsong Unnal tartott találkozóin szerzett személyes benyomásairól is. Elmondta, hogy az észak-koreai vezető profi módon tárgyal, követi a nyugati sajtóban megjelenteket, sőt Pompeo szerint még a Fox televízióban elhangzott interjúját is megnézi majd. 

Pompeo nyilatkozott Észak-Koreáról a CBS televízió vasárnapi politikai vitaműsorának is, s abban szintén Észak-Korea várható gazdasági fellendülését emelte ki. Amerikai magántőkét, amerikai vállalkozókat, amerikai beruházásokat ígért, és e tekintetben az észak-koreai energetikai ipart és mezőgazdaságot említette meg, olyan ágazatokként, mint amelyeknek okvetlenül szükségük van segítségre.

 

Tavaly a második világháború óta a legjelentősebb mértékben emelkedett az antiszemita incidensek száma világszerte, különösen az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása, és az azt követő gázai háború óta - szögezte le vasárnap kiadott éves közös jelentésében a Tel-Avivi Egyetemen székelő Kortárs Európai Zsidóság Intézete és az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League).