Amikor a pitbullt menteni kell

Egy eddig példátlanul nagyszabású rajtaütés során 26 gyanúsítottat vettek őrizetbe illegális kutyaviadalok szervezése miatt, és több száz pitbullt mentettek meg az Egyesült Államokban - számolt be a hatóság csütörtökön.

2009. július 10., 08:58

A hat államban végrehajtott összehangolt akció során több mint 350 kutyát vettek gondokság alá. A rendőrség egy Missuouri állambeli szervezettől kapta a fülest, a csoport becslései szerint az illegális kutyaviadalok százezernél is több nézőt vonzanak. Az Egyesült Államokban öt évig terjedő szabadságvesztéssel és 250 ezer (48 millió forint) dolláros pénzbüntetéssel sújthatják a viadalok szervezőit.

A gyanúsítottak egyik héttagú csoportját a rendőrség azzal vádolja, hogy két kutyát fejbe lőttek, majd egy műanyag konténerbe dobták őket, mindezt azért, mert "nem teljesítették a hozzájuk fűzött elvárásokat".

Más esetekben lelőtték majd a folyóba dobták vagy elégették a négylábúakat. A Missouri csoport szerint az Egyesült Államokban évente mintegy 25 ezer kutyát vetnek be viadalokon – írta az MTI.

A gondozásba vett, súlyosan sérült állatoknak megpróbálnak új életet biztosítani, de van köztük olyan, amelyik kiképzése okán más soha nem lesz alkalmas arra, hogy háziállat váljék belőle - mondta el az egyik állatotthon orvosa.

12:22

Tavaly a második világháború óta a legjelentősebb mértékben emelkedett az antiszemita incidensek száma világszerte, különösen az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása, és az azt követő gázai háború óta - szögezte le vasárnap kiadott éves közös jelentésében a Tel-Avivi Egyetemen székelő Kortárs Európai Zsidóság Intézete és az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League).