Álarcos támadók és szerb szélsőségesek zavarták meg a választásokat Koszovóban

Befejeződött a koszovói helyhatósági választások első fordulója vasárnap 19 órakor. Bár a szavazás az ország nagy részén békés volt, Észak-Koszovóban több súlyos incidens történt, ami kétségessé teheti az egész választást.

2013. november 4., 08:13

A többségében szerbek lakta Észak-Koszovó több szavazókörzetéből is érkeztek olyan hírek, hogy szélsőséges szerb szervezetek aktivistái inzultálják, gúnyolják és fenyegetik azokat a szerbeket, akik részt vesznek a választásokon. A szélsőségesek árulónak bélyegezték a szavazni igyekvő szerbeket, és megpróbáltak minél több szerbet a választás bojkottjára rábírni, írja a

Transindex.

A belgrádi tömegtájékoztató eszközök beszámolói szerint alig két órával a zárás előtt Kosovska Mitrovicában álarcos támadók törtek be az egyik iskolában kialakított szavazóhelyiségekbe. Verekedés tört ki, a támadók széttörték a szavazóurnákat. Egyes beszámolók szerint könnygázt is használtak a támadások során, más értesülések szerint viszont a rendőrség vetette be a könnygázt a rend helyreállítása érdekében. A voksolást fel is függesztették.

Laura Pulja, a koszovói ügyészség választásokért felelős koordinátor elmondta, hogy 15 óráig 16 embert állítottak elő a választások megzavarása miatt.

Tavaly a második világháború óta a legjelentősebb mértékben emelkedett az antiszemita incidensek száma világszerte, különösen az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása, és az azt követő gázai háború óta - szögezte le vasárnap kiadott éves közös jelentésében a Tel-Avivi Egyetemen székelő Kortárs Európai Zsidóság Intézete és az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League).