Aki csodálja Orbán illiberális modelljét

A is úgy mutatja be az Orbán–Kaczyński-találkozót, hogy itt két olyan, jobboldali-nacionalista vezető ült le egymással, aki hasonló irányba viszi országát.

2016. augusztus 10., 10:40

A vendég csodálatát fejezte ki a házigazda erős, illiberális kormányzási modellje iránt, amely azonban külföldön aggályokat váltott ki a magyar demokrácia állapota miatt. A Jog és Igazságosság ugyanazt az utat választotta, mint Orbán, beleértve az igazságszolgáltatás és a média erősebb központi ellenőrzését.

Közös álláspontot képviselnek a migráció ügyében is, határozottan ellenzik az unió próbálkozását, hogy elossza a menekülteket a tagállamok között. Véleményük csupán Oroszország ügyében tér el. Kaczyński régóta igen borúlátóan ítéli meg Moszkvát, a magyar politikus ezzel szemben szorosabb viszonyt alakított ki Putyinnal, amikor szorgalmazta a kétoldalú energetikai együttműködést.

A hivatalos közleményből különben az derül ki, hogy a két vezető egész délután tárgyalt az európai helyzetről.

(

Szelestey Lajos/Klubrádió)

Tegnap 12:22

Tavaly a második világháború óta a legjelentősebb mértékben emelkedett az antiszemita incidensek száma világszerte, különösen az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása, és az azt követő gázai háború óta - szögezte le vasárnap kiadott éves közös jelentésében a Tel-Avivi Egyetemen székelő Kortárs Európai Zsidóság Intézete és az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League).