A Wiener Zeitung Ceaușescuhoz hasonlítja Orbánt

A felcsúti stadionnal Orbán megvalósította gyermekkori álmát, bár az építmény világrekordot jelent abban az értelemben, hogy sehol másutt nem jut egy helybélire két hely a lelátókon. Úgy tűnik, a magyar miniszterelnöknek éppoly kevés érzéke van a groteszkhez, mint Ceaușescunak, aki szintén stadiont építtetett, és a helyi csapat kényszerigazolásokkal, illetve csalásokkal egyből felkerült az első osztályba – írja a Wiener Zeitung.

2014. április 24., 05:43

A Felcsút szintén az NB-I-ben játszik, nem utolsósorban az idegenlégiósoknak köszönhetően. A Pancho Aréna mint valami túldimenzionált tehénlepény terül el a tájban. Az állam Orbán révén újra beleavatkozik a sportba, receptjének azonban van egy maffiaszerű mellékíze: ebben a rendszerben ő saját magát „adománygyűjtőnek” látja. Az akadémia fenntartója a kormányfő által létrehozott alapítvány, ám utóbbit főleg adópénzekből finanszírozzák. A magáncégek egyre inkább rá vannak utalva a hatalom kegyeire, ezért kézenfekvő, hogy adományaikat mindenek előtt Felcsútra összpontosítják.

A helyi polgármester szintén profitált Orbán közelségéből: az egyszerű gázszerelő 2010 óta milliomos, mert vállalkozása mind több közmegrendelést kapott. Viszont egyre több felcsúti szeretné eladni szerény házát, de teljesen reménytelenül. Orbánnak azonban még nagy tervei vannak a környéken: lesz ott vasúti összeköttetés, sőt egy kis repülőtér is.