A washingtoni érsekség több tucat gyerekeket molesztáló pap nevét tette közzé

2018. október 16., 16:28

Szerző:

A washingtoni érsekség közzétett honlapján egy listát azokról a papokról, akiket megalapozottan vádoltak gyerekek szexuális bántalmazásával. A listán egyelőre 31 pap szerepel, de folyamatosan frissül.

Az említett papok egytől egyig az érsekség szolgálatában álltak, közülük többen azóta már meghaltak. Hárman szerzetesek voltak, akik parókián vagy iskolában szolgáltak. A listán számos olyan pap is található, akit molesztálás miatt elítéltek, illetve olyanok is akadnak, akiket megvádoltak, egy ideig kezeltek, majd visszatértek szolgálni, ahol aztán újra gyerekeket zaklattak. Néhányukat végül eltávolították egyházi tisztségükből.

Carlo Maria Vigano érsek, volt washingtoni nuncius augusztusban 11 oldalas dokumentumot közölt, azt állítva, hogy Ferenc pápának tudomása volt a volt washingtoni érsek, Theodore McCarrick által elkövetett szexuális visszaélésekről, akit az egyházfő augusztusban megfosztott bíborosi címétől. Szeptemberben az egyházfő egy vatikáni misén azt mondta, hogy az érsek vádjaival szemben a válasz az ima és a hallgatás.

A Vatikán egyébként februárra összehívta megbeszélésre a világ minden püspöki konferenciájának elnökét „a kiskorúak védelme témáról”. Soha nem volt még ilyen nagyszabású megbeszélés a katolikus egyházban a pedofíliáról.

 

Tavaly a második világháború óta a legjelentősebb mértékben emelkedett az antiszemita incidensek száma világszerte, különösen az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása, és az azt követő gázai háború óta - szögezte le vasárnap kiadott éves közös jelentésében a Tel-Avivi Egyetemen székelő Kortárs Európai Zsidóság Intézete és az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League).