A legbizarrabb brit könyvcímek

“Jobb egy mentőötlet, mint öt mentőegylet”. Karinthy Frigyes zseniális mondását ugyan valószínűleg nem ismerik a brit könyvszakma illetékesei, ám arra nyilván maguktól is rájöttek, hogy ha könyveket akarnak eladni, akkor mindent eszközt meg kell ragadniuk a közönség figyelmének felkeltésére és megtartására.

2010. március 30., 16:55

Ennek egyik legjobb módja, hogy különböző díjakat alapítanak, hiszen a díjak odaítélése és átadása a közfigyelemért harcoló események közt mindig nyújthat egy kis esélyt a rivaldafényre. Ha pedig még az olvasókat is bevonják a szavazásba, akkor a siker garantált lehet. A számításuk idén is bejött, ugyanis valamennyi brit lap beszámolt arról, ki nyerte a legfurcsább könyvcímekért folyó idei öldöklő küzdelmet.

Nos, a bizarr címhez bizarr szerző is dukál: egy matematikus. A “Horgolókalandok hiperbolikus síkokkal” című mű kapta az idei Diagram díjat. Szerzője Dr Daina Taimina, a New York-i Cornell egyetem matematikaprofesszora. Ő a megtisztelő elismerést "A harmadik birodalom kanálgyűjteménye” című opus elől happolta el. A harmadik helyezett pedig a “Milyen bab ez a csihuahua?” lett.

Mint ebből is látható, a Diagram-díj a legkülönösebb, legbizarrabb című könyveket jutalmazza.

A professzor, aki a közönségszavazatok 42%.át kapta, eddig még soha nem nyert semmilyen díjat. “A tudományos pályám is meglehetősen bizarrul alakult, így ez a díj több szempontból is találó, ezért duplán büszke vagyok rá” – mondta a kitüntetett. “A cím ráadásul nem is az én ötletem volt. Amíg a könyvet írtam, a férjem a címlapot tervezte, és valamilyen néven el kellett mentenie a kéziratot. Mivel azt hittem, hogy a kiadó majd úgyis valamilyen hangzatos, jól reklámozható címet ad neki, mondtam a páromnak, írjon azt, amit akar, és ő ezzel állt elő. Ráadásul előzőleg közösen publikáltunk egy tanulmányt a hiperbolikus síkokról, így minden elismerést ő söpört be. Sokan még mindig azt hiszik, a nők nem lehetnek okosak. Még jó, hogy legalább a horgolást elhiszik nekem, ennyi mégis jut nekem a dicséretekből. Végre!” – méltatlankodik a díjnyertes szerző.

Horace Bent, a díjat alapító és adományozó Bookseller (Könyvárus) folyóirat munkatársa szerint jó kezdeményezést pártolnak: “Amikor a hitelválság következményei már a brit könyvkiadást is komolyan visszavetették, nagyon aggódtunk, hogy a kiadók csak a biztos kasszasikerekhez nyúlnak majd: sokad rangú celebek unalmas életrajzához, vagy hasznos, de nem túl izgalmas tanácsadó munkákhoz. Ám szerencsére a fura című könyvek válság-biztosnak bizonyultak, és az idei nyertes méltó a díjra”.

A bizarr című könyvek Diagram-díját egyébként azért hozták létre, hogy az évente megrendezett frankfurti könyvvásár akkoriban olykor unalmas protokoll-díjait felpezsdítsék kissé. Az első nyertes 1978-ban a “Meztelen egerek második nemzetközi kongresszusának jegyzőkönyve” című kötet volt.

A korábbi díjazottak közt olyan gyöngyszemekre bukkanhat az érdeklődő, mint 2007-ben a “Görög vidéki postások lemondásai” vagy tavaly a “2009-2014: a krémsajtok 60-milligrammos tartályainak esélyei világszerte”.

A díjakat minden évben a közönség szavazatai alapján ítélik oda, és mindig több ezren adják le voksukat, így bátran mondhatjuk, hogy az elismerés valóban társadalmi közmegegyezésen alapul…