A keresztapa Orbán és az ideológus Kaczynski

A Gazeta Wyborcza egy interjút közölt Magyar Bálint szociológussal, egykori oktatási miniszterrel Orbán a keresztapa,és Kaczynski az ideológus címmel, amelybe a Magyarország és Lengyelország közötti hasonlóságokat és különbözőségeket is elemzi.

2016. április 15., 14:11

A riportot készítő Michal Kokot szerint Európa kritikusan nézi az utóbbi idők rendszerbeli változásait Lengyelországban, hasonlóan Magyarországhoz, és úgy tűnik, a lengyel kormány mindenáron Orbán Viktor országának irányába akar menni.

Magyar Bálint szerint mindkét országban hasonló az ideológiai minta, de Lengyelországban konzervatív autokrácia létezik, míg Magyarországon egyszerűen maffia állam. Kaczynski célja a hatalom és az ideológia, Orbánnak csak a hatalom és a pénz számít, az ideológia számára csak a cél elérését biztosító eszköz. Kaczynski hozzá lépest puritán.

Ugyan mind a ketten autoriterségre törekednek, de megkülönbözteti őket ennek elérési módja. Dacára annak, amit sokan gondolnak, Lengyelországban nem volt alkotmányos puccs, az inkább Magyarországon volt. A Fidesz, miután 2010-ben átvette a hatalmat, olyan jogot alkotott, amely a hatalom kompetenciáját megnövelte, köszönhetően annak, hogy a pártnak alkotmányozó többsége volt a parlamentben. Minden alkalommal, amikor az alkotmánybíróság megkérdőjelezte a kormány törvényét Magyarországon, akkor a parlament azt belefoglalta az alaptörvénybe. Az EU reakciója ezért határozottabb. A magyarok legalább úgy tettek, hogy betartják a jogszabályokat.

A lengyel partner kérdésére, miért nevezi Orbán Viktort „keresztapának” a magyarországi maffiában, Magyar Bálint ezt válaszolja:


– Mert Magyarországon a kormányokat körbevette egy csapat, amely valamiféle adoptált politikai családhoz hasonlít. Patriarchális kultúrában hisz, amelyben a patrónus – azaz Orbán Viktor – jelöli ki a tevékenységek irányát. Úgy változtatta meg a országot, hogy az egész rendszerbe a függőség hálózata fejlődjön ki. Ezt szolgálta a centralizáció és az önkormányzatok hatáskörének elvétele, A Fidesz elvette tőlük az iskolákat, hogy közvetlenül ellenőrizhessen ötezer iskolát. Most a minisztérium jelöli ki minden iskola igazgatóját. Az alkalmazott tanárokat még egy külön kormánybiztosnak is meg kell erősíteni. Ez azt jelenti, ha valakit elbocsátanak egy iskolából pl. politikai okból, sehol az országban nem kap állást. Ilyen esetek megtörténtek.

Centralizáltak mindent, az oktatást, a tudományt, az egészségügyet, a kultúrát, még a sportot is. A futball klubokat majdnem megzsarolták. A kormány azt mondta nekik, hogy vezetőjük vagy a Fidesz embere lesz, vagy nem kapnak közpénzt.

– A kormány megpróbálja maga alá rendelni a nem-kormány szervezeteket is és saját tetszése szerint osztja el közöttük a pénzt. Az intézmény élén, amely az alapok elosztásáról dönt, ugyanaz a személy áll, aki egyben a Fidesz számára és mellette szervezett nagygyűlések, kormány közeli hatalmas szervezet vezetője. Tulajdonképpen az egyetlen csoport, amely Orbán fennhatósága alól kikerült, a nyugdíjasok. Nem vehetik csak úgy el tőlük a nyugdíjukat.


Nincs hét, amikor a magyar média nem számolna be valamilyen botrányról, amely olyan hatalmas vagyonokat érint, amelyeket tisztázatlan módon a Fidesz emberei szereztek – mondja Michal Kokot.


A jelenleg kormányzók életmódja pazarságban meghaladja azt, ami a kommunizmus alatt folyt. Az egyik legnagyobb botrány annak idején a honvédelmi miniszter, Czinege Lajos körül tört ki, akinek 11 szobás villája volt. Ez apróság ahhoz képest, hogy cégeket adóparadicsomokba jegyeztek be, több száz hektáros állami földeket és exluzív ingatlanokat privatizáltak, amelyek most a kormánypárt magas rangú tagjaié lettek. A Fidesz emberei – a legalsóbb pártszinttől – vagyonokat szereztek. Nekik írták az új törvényeket, nem kezelik az országot, hanem azzal úgy rendelkeznek, mintha az övék lenne, de ugyanakkor azt a látszatot kell kelteniük, hogy betartják a jogszabályokat. Ezért manipulálták a médiát, és a választási rendszert is olyanná, amely a Fidesznek kedvez. Jelenleg elég a szavazatok 43 százalékát megszerezniük ahhoz, hogy alkotmányos többségük legyen.

Mindennek dacára a kormány nagy népszerűségnek örvend és sem a korrupciós botrányok, sem az utóbbi idők sztrájkjai nem rendítették meg Orbán pozícióját – veti fel Kokot.

Mintegy 1,5 millió személy a Fidesz választóinak kemény magja, ehhez még jönnek azok, akiknek tetszik a kormány anti-emigrációs politikája. A hatalom éppen eleget dolgozott azon, hogy a bevándorlókat agresszív hordának tüntesse fel, amely veszélyezteti az állampolgárokat. A Fidesz olyan benyomást kelt, mintha az emberek igényeit elégítené ki – válaszolja Magyar Bálint. Ez természetesen tiszta populizmus, és az ár, amelyet a liberálisoknak az utóbbi 20 év hibáiért fizetni kell.

A liberális körök tabuként kezeltek bizonyos társadalmi problémákat, mintha nem is lennének. Így volt például a svájci frankban felvett devizahitelesek esetén. Azt mondták, mindenki a saját sorsának kovácsa, és tudja, milyen szerződést ír alá. Csak éppen honnan tudhatták volna arról, amiről a vezető közgazdáknak és a központi bank vezetőjének sem volt fogalma.


A szocialistáknak Magyarországon semmilyen reformot nem sikerült bevezetni, általában stratégiai gondolkodásmódjuk nem volt, nem foglalkoztak társadalmi problémákkal, amik pedig már a kommunizmus bukásakor megjelentek. A Fidesz felvette a kiábrándultak hangját, ma pedig a populizmus hulláma emeli a magasba – egyrészt szociális oldalról, másrészt a nacionalizmus oldaláról.

12:22

Tavaly a második világháború óta a legjelentősebb mértékben emelkedett az antiszemita incidensek száma világszerte, különösen az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása, és az azt követő gázai háború óta - szögezte le vasárnap kiadott éves közös jelentésében a Tel-Avivi Egyetemen székelő Kortárs Európai Zsidóság Intézete és az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League).