A glifozát gyomirtó miatti foglalkozási ártalomként ismerik el a Parkinson-kórt a gazdáknál Franciaországban

Az Európai Unió újabb tíz évvel hosszabbította meg a glifozát nevű totális gyomirtó engedélyét, miközben Franciaország folyamatosan fizet az általa okozott károk miatt a gazdáknak. 

2023. november 17., 19:48

Szerző:

„Főleg a remegéstől szenvedek, ami megnehezíti az alvást. Ha mozgalmas napom van, a remegés fokozódik. Ez nagyon fárasztó”

– mondja a 30 éve gazdálkodó Daniel Cormier, akinél Parkinson-kórt diagnosztizáltak. Daniel iskártérítést kap a francia kormány speciális alapjából, amelyre gazdálkodók pályázhatnak – írja az Euronews.

„Számos tudományos tanulmány talált összefüggést a Parkinson-kór és a mezőgazdaságban alkalmazott mérgek között. A gazdálkodók között több a Parkinson-kóros, mint a hétköznapi emberek között. Ez az oka annak, hogy hivatalosan is mezőgazdasági mérgek okozta betegségként ismerték el”

– mondja Hermine Baron környezetvédelmi szakjogász.

Ugyan a kapcsolatot kimutatták a glifozát használata és a megbetegedések között, de ez nem volt elég ahhoz, hogy betiltsák a növényvédő szert a mezőgazdaságban.

Az Európai Unió eközben újabb tíz évvel hosszabbította meg a gyomirtó szer engedélyét, a megbetegedettek számára létrehozott francia kompenzációs alapból pedig folyamatosak a kifizetések.

(Kiemelt képünk: A 2015. június 15-én készült képen a Monsanto Roundup gyomirtója látható egy lille-i kertészeti boltban. Segolene Royal francia környezetvédelmi miniszter 2015. június 14-én bejelentette, hogy betiltja a Monsanto amerikai biotechnológiai óriáscég népszerű gyomirtójának a kertészeti áruházakban való árusítását, amely az ENSZ figyelmeztetése szerint rákkeltő lehet. A Roundup hatóanyagát, a glifozátot márciusban az ENSZ Nemzetközi Rákkutatási Ügynöksége (IARC) valószínűleg rákkeltőnek minősítette az emberre nézve. Fotó: Philippe HUGUEN / AFP)

 

Tavaly a második világháború óta a legjelentősebb mértékben emelkedett az antiszemita incidensek száma világszerte, különösen az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása, és az azt követő gázai háború óta - szögezte le vasárnap kiadott éves közös jelentésében a Tel-Avivi Egyetemen székelő Kortárs Európai Zsidóság Intézete és az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League).