A brit legfelsőbb bíróság szerint nem nyilvánítható illegálisnak az észak-írországi abortusztörvény

2018. június 7., 12:41

Szerző:

A brit legfelsőbb bíróság csütörtöki végzése szerint összeegyeztethetetlen az emberi jogokkal a drákói szigorúságú észak-írországi abortusztörvény. A legfőbb brit bírói fórum ugyanakkor jogtechnikai okokra hivatkozva - a kereset beterjesztőinek szándékával ellentétben - nem mondta ki, hogy nemzetközi törvényekbe ütközne a jogszabály.

A keresetet az Észak-Írországi Emberi Jogi Bizottság (Northern Ireland Human Rights Commission, NIHRC) nyújtotta be, annak nyomán, hogy az Ír Köztársaságban tartott múlt havi népszavazáson az ír választók kétharmada a terhességmegszakítást gyakorlatilag minden esetben tiltó, 35 évvel ezelőtti alkotmánymódosítás elvetésére voksolt.

Azóta számos felhívás hangzott el brit politikusok és jogvédő szervezetek részéről arra, hogy Észak-Írországban is töröljék el az abortusz szinte teljes tilalmát előíró törvényt.

Tavaly a második világháború óta a legjelentősebb mértékben emelkedett az antiszemita incidensek száma világszerte, különösen az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása, és az azt követő gázai háború óta - szögezte le vasárnap kiadott éves közös jelentésében a Tel-Avivi Egyetemen székelő Kortárs Európai Zsidóság Intézete és az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League).