A brit dolgozókat betegíti a stressz

Leginkább a brit dolgozókat betegíti a stressz a fejlett országok munkavállalói közül – derült ki egy friss jelentésből.

2014. február 12., 16:48

A sok stresszel járó, túlórázós brit munkakultúra oda vezetett, hogy a fejlett országok közül legnagyobb arányban Nagy-Britanniában jelentenek beteget mentális problémák miatt a munkavállalók, és az ugyanezen ok miatt munkaképtelenek aránya is itt a legmagasabb – idézte az Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) jelentését a The Daily Telegraph című brit napilap online kiadása.

A mentális egészségről és a munkáról szóló jelentés szerzője, Shruti Singh elmondta: az utóbbi tíz évben romlottak a munkakörülmények az országban, hosszabb lett például a munkaidő, a rossz vezetési stílus pedig „káros a dolgozók egészségére”.

A munkával összefüggő lelki betegségek leggyakoribb oka a munkanélküliség és a munkahelykeresés nehézségei – tette hozzá. A jelentés kitér arra is, hogy a munkahelyi feszültség igen negatívan hat a dolgozók mentális egészségére: a leggyakrabban a vezetők, a változó munkakörnyezet és a „túl sok munka” jelentik a problémát, írja az MTI.

A mentális betegségek pénzügyi terhei évente 70 milliárd font (26 ezer milliárd forint) kiesését jelenti a brit gazdaságnak – áll a dokumentumban.

Tavaly a második világháború óta a legjelentősebb mértékben emelkedett az antiszemita incidensek száma világszerte, különösen az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása, és az azt követő gázai háború óta - szögezte le vasárnap kiadott éves közös jelentésében a Tel-Avivi Egyetemen székelő Kortárs Európai Zsidóság Intézete és az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League).