85 ezerért vett egy 278 milliós Piccassót a vásárban a világ legszerencsésebb műkedvelője

2019. május 17., 18:21

Szerző:

Az angliai Crawley-ban élő Philip Satepleton egy piaci vásárban 230 fontért (85 ezer Ft) vett egy festményt, amelyről azt gondolta, hogy utánzat, mert egy 1930-as art deco stílusú keretben volt – írta a Bors.

Fél év után azonban gondolt egyet, és elvitte egy brightoni aukciósházba, hogy vizsgálják meg a képet. Az árverező szakértő több olyan jelet talált, amely szerint a másolatnak hitt festmény Picasso 1930-ban készült Ülő fürdőző című művének egy előtanulmánya lehet.

Az ominózus Picasso
Fotó: Facebook/Brighton and Hove Auctions,

A kép hátoldalán ugyanis Picasso halvány, ceruzával írt aláírása és egy üzenet olvasható: „Roland Penrose Estate”. A spanyol festő baráti viszonyt ápolt Roland Penrose-zal, aki Brightonban élt, és kiállításokat szervezett Picassónak.

A kép eredetiségének teljes bizonyosságához drága elemzési eljárás kellene de

értékét így is 75 ezer fontra, azaz 278 millió forintra becsülik.

Tavaly a második világháború óta a legjelentősebb mértékben emelkedett az antiszemita incidensek száma világszerte, különösen az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása, és az azt követő gázai háború óta - szögezte le vasárnap kiadott éves közös jelentésében a Tel-Avivi Egyetemen székelő Kortárs Európai Zsidóság Intézete és az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League).