7,5-ös erősségű földrengés rázta meg Japánt

7,5-ös erősségű földrengés rázta meg Japán nyugati részét, szökőárriadót rendeltek el az országban.

2024. január 1., 09:23

Szerző:

Az Egyesült Államok Geológiai Szolgálata és a Japán Meteorológiai Ügynökség szerint 7,5-ös erősségű földrengés rázta meg Nyugat-Japánt hétfő délután, és szökőárriadót adott ki. Az USGS szerint a 10 kilométeres mélységű földrengés helyi idő szerint délután 4 óra 10 perckor történt, körülbelül 42 kilométerre északkeletre az Ishikawa prefektúrában található Anamizutól. A Japán Meteorológiai Ügynökség cunamiriasztást adott ki Nyugat-Japán partvidékein – írja a CNN

(Kiemelt képünkön: A földrengés következtében beszakadt járda Wajima városban, Ishikawa prefektúrában 2024. január 1-jén. A Japán középső részén, Iszikawa prefektúrában található Noto körzetben egy hatalmas, 7,4-es erősségű földrengés rázta meg aznap. Fotó: Yusuke Fukuhara / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP)

A szlovák kormány nyitrabányai kihelyezett ülésén meglőtték Robert Fico kormányfőt. A politikust azonnal kórházba szállították, majd csaknem négy órán keresztül műtötték. A legfrissebb hírek szerint túl van az életveszélyben, mélyaltatásban tartják.

Szlovák sajtóhírek szerint egy támadó mellkason és gyomron lőtte Robert Ficót. A szlovák kormányfőt késő este még mindig műtik. A szlovák belügyminiszter szerint az ország „a polgárháború küszöbén áll”.

A terv szerint az orosz vagyon hasznát fölözik le, amelyet a 2021-ben az EU katonai vagy védelmi vonatkozású külső tevékenységének fedezésére létrehozott, azóta elsősorban Ukrajna támogatására használt, márciusban 5 milliárd euróval megtoldott Európai Békekeretbe csatornáznának.