Lábra tudott állni a kezelés hatására Zente, az SMA-s kisfiú

2020. január 28. 06:03 - szerző: 168 Óra

Tovább javul az állapota annak a 22 hónapos kisfiúnak, akit az egész ország Zente néven ismert meg. Az egész ország összefogott a gyógyulásáért, és sikerült összegyűjteni a kezeléséhez szükséges 700 millió forintot.

Zente családja most új örömhírt osztott meg a Facebookon,

a kisfiú a napokban lábra tudott állni.

„Fontos tudni, hogy nem egyedül állt fel, mint látszik is, és ettől még nem fog holnap szaladni, de ez akkor is egy csoda dolog! A génterápia miatt többször elhalasztott olasz utunkra március közepén kerül sor. Végre lesz egy állítója, amiben passzívan ugyan, de álldogálhat, mert mostanában napi többször kéri, hogy hozzam álló helyzetbe. Nagyon élvezi” – írta a Facebookon a család.

Videót is megosztottak a csodálatos fejleményről:

Zente gerinceredetű izomsorvadásban (SMA) szenved, amit egy hibás gén idéz elő. Az SMA-s betegek szervezete nem tud olyan fehérjét termelni, amely védi az izomsejteket, így az izomzat fokozatosan épül le. A betegséget egy Zolgensma nevű készítménnyel lehet kezelni, amit ha a beteg gyermekek még 2 éves koruk előtt megkapnak, jó esélyeik vannak a felépülésre. Egy másik, SMA kezelésére szolgáló Spinraza nevű készítményt pedig november óta már minden 18 év alatti beteg megkaphat.

(A Blikk nyomán)