Orosz gigaüzlethez gyártják a vonatkocsikat Dunakeszin, 1300 milliárd euróról van szó

2020. április 23., 10:47

Szerző:

Életbe lépett az orosz Transmashholding és magyar partnere, a TMH Hungary Invest az Egyiptomi Nemzeti Vasutakkal kötött szerződése, amely alapján

a következő öt évben 1300 vasúti személyvagont gyártanak Egyiptomnak több mint 1300 milliárd euró értékben

- írja a Magyar Nemzet. Ezzel, úgy tűnik, beindult a már évek óta rebesgetett biznisz a Dunakeszi Járműjavítót megvásárló orosz cég és az egyiptomi vasúttársaság között. Az üzletet a magyar Eximbank és az orosz Roseximbank finanszírozza.

Próbaúton az új emeletes FLIRT motorvonat
Fotó: Máthé Zoltán

A cég már szerződést kötött a magyar állammal, hogy megvásárolja a nagyrészt állami kézben, kisebbrészt a dolgozói tulajdonban lévő Dunakeszi Járműjavítót.

A vasúti üzemet a magyar állam ráadásul versenyeztetés és pályázat nélkül ígérte az orosz cégnek, nemzetstratégiai érdekre hivatkozva,

ez a nemzetstratégiai érdek pedig az volt, hogy a 2016 óta tárgyalás alatt lévő egyiptomi megrendelés egy részét a Járműjavítóban gyártsák majd le. A már biztosnak vett orosz-magyar üzlet még nem zárult le, a legutolsó hírek szerint a kisebbségi tulajdonos dolgozók egyelőre blokkolják az üzletet, miközben a Stadler is bejelentkezett, hogy megvenné a magyar céget. A Magyar Nemzet cikke szerint az 1300 vagon egy részét mindenesetre már gyártják a Dunakeszi Járműjavítóban. 

Az egyiptomi üzletben érdekelt Magyarország londoni nagykövete,

Szalay-Bobrovniczky Kristóf is, aki a Magyar Vagon Zrt. nevű cégén keresztül tulajdonos a TMH Invest Hungary-ben. Szalay-Bobrovniczky korábban a Századvégnél dolgozott, bajtársaként beszélt Habony Árpádról, akivel le is fényképezték Londonban 2014-ben. Szalay-Bobrovniczky felesége Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő, korábbi budapesti alpolgármester.

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.