Völner Páll szerint a strasbourgi bíróság a bűnözők érdekeit érvényesíti a többséggel szemben

2020. január 19. 12:50 - szerző: MTI

A strasbourgi bíróságnak nem a deviáns kisebbségek igényeit kellene a többséggel szemben érvényesítenie - mondta az Igazságügyi Minisztérium (IM) parlamenti államtitkára a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában. Kifejtette: a kormány álláspontja szerint elfogadhatatlan az, hogy miközben az áldozatok nem kapnak kártérítést, az elkövetők viszont igen.

Völner Pál szerint azt kellene belátnia a strasbourgi bíróságnak is, hogy ők vannak az emberekért, a nemzetállamokért, a választópolgárokért, és nem a deviáns kisebbségek igényeit kellene a többséggel szemben érvényesíteniük. Rámutatott, a szabályozásban, a bírósági gyakorlatban kellene visszatérni a valóság talajára, megállítani a „Soros-szervezetek által generált örökös jogkiterjesztési folyamatot”, és visszatérni a józan ész diktálta keretek közé. A fogva tartási körülményekről szólva megjegyezte: a börtönépítések miatt négyzetméterekben már jobban áll Magyarország, és a komfortkörülmények is javultak az elmúlt években. Így tehát a jogalapja is szűkül a körülményekre hivatkozó igényeknek - emelte ki. Hozzátette: a probléma az, hogy a beadott igényeknek hólabda hatása van, egyre több esetről, egyre több igényről és egyre nagyobb összegekről van szó.

Úgy fogalmazott: kívülről, felülről a nyugat-európai viszonyok szerint akarják nemcsak a magyarországi, hanem akár az oroszországi, az olaszországi és a romániai börtönkörülményeket is egységesen szabályozni. Azonban Magyarországon sem mindenki lakik apartmani körülmények között, tehát egy olyan elvont szintet kívánnak meg, ami a való élettől teljesen elszakadt – mutatott rá.

Hangsúlyozta, az Orbán-kormány egyrészt erre kívánja felhívni a figyelmet, másrészt arra, hogy ennek az anyagi vonzatai ne a magyar adófizetőket sújtsák. Elfogadhatatlan az, hogy miközben az áldozatok nem kapnak kártérítést, az elkövetők viszont igen, ez azonban – fűzhetjük hozzá – nem igaz, a Fidesz kétharmados többségével 2016-ban elfogadott törvény szerint az elítéltnek járó kártérítésből először az áldozatnak járó kártérítést vonják le.  Ez történt az olaszliszkai lincselés esetében is.

Ha tudnak egy áldozati igényről, azt le tudják vonni ebből az összegből. Abba az irányba kellene elmenni, hogy az elkövető ebből rendezze a közüzemi tartozásoktól kezdve az összes megítélt bírósági, hatósági, vagy adótartozást, követelést, illetve a bűnügyi költségeket - mondta.

Problémát jelent, hogy az áldozatok nem ennyire rafináltak. Nincs olyan ügyvédjük, mint a bűnözőknek, gyakran nincsenek bejelentve igényeik az eljárásokban, vagy nem érnek a végére azok megállapításának, mire már az elkövetők megkapják a kártérítéseket. Megjegyezte, a bűnözők évente többször különböző okokra hivatkozva is benyújtják ezeket a kérelmeket. Ezért lehet azt mondani, hogy a folyamat „börtönbiznisszé” szélesedett, és ennek a joggal való visszaélésnek - ahogy Orbán Viktor miniszterelnök fogalmazott - teljes egészében véget kell vetni – hangsúlyozta Völner Pál.