Hamis tanúzás és hamis vád miatt is feljelentést tettek a Viking Sigyn kapitánya ellen

2019. augusztus 3., 21:12

Szerző:

Az egyik magyar sértett jogi képviselője hamis tanúzás és hamis vád miatt is feljelentette Jurij C.-t, azt a 64 éves ukrán férfit, aki a gyanú szerint a Viking Sigyn szállodahajó kapitányaként felelős a május 29-i budapesti hajóbalesetért, a Hableány sétálóhajó tragédiájáért – derül ki az ATV Híradó riportjából. 

Az már korábban kiderült, hogy Jurij C.-nek vízi közlekedés halálos tömegszerencsétlenséget okozó, gondatlanságból elkövetett veszélyeztetése mellett segítségnyújtás elmulasztásáért is felelnie kell a törvény előtt, Gulyás Krisztián ügyvéd pedig most még egy gyanúval a rendőrséghez fordult. 

– A Viking Sigyn kapitányának a tanúvallomása során tett állításai nem igazak, ugyanis azt mondta, hogy őt előzte meg a Hableány, és gyakorlatilag az egészet úgy interpretálta a hatóság felé, mintha a Hableány mozgásából, manőverezéséből, következett volna be a baleset. És itt fordulunk át a hamis vád kategóriájába – 

– indokolta a döntést az ügyvéd az összesített nautikai és műszaki szakértői vélemény alapján.

A Viking Sigyn szállodahajó a tragédia másnapján, még Budapesten

Az ügyben gyanúsítottá válhat egy másik Viking-hajó, a Viking Idun kapitánya is, mégpedig segítségnyújtás elmulasztása miatt. A Viking Idun nem sokkal a 2019. május 29-én este 9 óra 5 perckor bekövetkező baleset után haladt el a helyszín, mellett, Gulyás Krisztián szerint pedig akkor már tudnia kellett, hogy ember van a vízben, azt is tudta, hogy hol.

– Bár félre kellett volna állnia és azonnal meg kellett volna kezdenie a mentést, ehhez képest nem így tett, sőt, bele gázolt gyakorlatilag, a baleset helyszínébe, ahol már emberek voltak a vízben – állítja az ügyvéd.

Jurij C. ügyvédje., Tóth M. Gábor az ATV Híradójának levélben azt írta, egyelőre nem értesítették a két feljelentésről, de hozzáteszi, hogy azt is a sajtóból tudta meg, hogy újabb gyanúsítást akarnak védencével közölni és hogy kezdeményezik újból a letartóztatását. Mivel ügyfele az eljárásban gyanúsított, ez önmagában kizárja a hamis tanúzás miatt is felelősségre vonják.