A veszprémi kórházban már ahhoz sincs elég orvos, hogy normálisan működjön a 12 ágyas intenzív osztály

2019. november 26., 08:19

Szerző:

Már egy 12 ágyas intenzív osztály fenntartásához sincs elég orvos Veszprém megye legnagyobb egészségügyi intézményében, a Csolnoky Ferenc Kórházban – derül ki a Népszava cikkéből. 

A kórház a „továbbra is fennálló szakemberhiányra” hivatkozva tett bejelentést a hatóságnak arról, hogy az intenzív osztály ágyainak az egyharmadán nem tud betegeket fogadni. Ez azért lesújtó, mert az intenzív osztály nemcsak a kórház saját traumatológiáját, sebészetét, és stroke-centrumát szolgálja ki, hanem szükség esetén a balatonfüredi szívkórházból is ide szállítják a betegeket.

Fotó: 168 Óra archív

A Népszava már szombaton megkérdezte a kórház vezetését, hogy okozz-e működési zavart a szakemberhiány, esetleg-kellett-e műtétet elhalasztani vagy beteget máshova szállítani, de válasz nem érkezett.

A KSH 2018-as adatai szerint Magyarországon az orvosi álláshelyek 3,8, a szakdolgozóiak 3,4 százaléka nincs betöltve. A fekvőbeteg-ellátásban 6,2, illetve 5 százalék ez az arány. Noha az Állami Egészségügyi Ellátó Központ a nyilvántartásában 55 603 orvos szerepel, közülük csak 33 ezernek van érvényes működési engedélye, önállóan pedig mindössze 27 ezren kezelhetnek betegeket.