Veszélyhelyzet után itt az "egészségügyi válsághelyzet": fél évre különleges jogokat kapna a kormány, és bármikor hosszabbíthat

2020. május 27., 07:36

Szerző:

Épp csak véget ér a járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzet, máris itt az új forma, az egészségügyi válsághelyzet. A hvg.hu vette észre a szintén Semjén Zsolt által még kedden éjfél előtt benyújtott javaslatot, ami a veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő átmeneti szabályokról és az „egészségügyi készenlétről” rendelkezik. Eszerint az országos tiszti főorvos javaslatára - miniszteri előterjesztés után -

egészségügyi válsághelyzetet rendelhet el a kormány, amiben különleges jogokat kapna,

és nem lenne szükség parlamenti felhatalmazásra a féléves rendeleti kormányzáshoz.

Orbán Viktor és az operatív törzs még 2020. március 5-én
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Mint a portál írja, a tervezet szerint a kormány akkor rendelhet el válsághelyzetet, ha

  • nemzetközi horderejű közegészségügyi-járványügyi szükséghelyzet,
  • az emberek életét, testi épségét, vagy az egészségügyi ellátást veszélyeztető körülmény következik be.

Az országos tiszti főorvos követi a helyzetet, és ha a feltételek nem állnak fenn, kezdeményezi a kormányrendelet visszavonását, amit a kormány köteles lenne megtenni.

Az egészségügyi válsághelyzetet elrendelő kormányrendelet

legfeljebb hat hónapig marad hatályban, kivéve, ha a kormány meghosszabbítja.

Az pedig a kormány belátásán és döntésén múlik, fennállnak-e még a válsághelyzet feltételei. Erről az Országgyűlés egészségüggyel foglalkozó bizottságában kellene beszámolni – a HVG megjegyzi, ezek szerint itt nincs szó semmilyen parlamenti felhatalmazásról, jóváhagyásról.

A válsághelyzetet pedig 

az egész országra, vagy annak bármely területére elrendelheti a kormány és ott működtetheti az operatív törzset.

A javaslat emellett megtiltaná minden olyan intézmény és létesítmény működését, illetve rendezvényt és tevékenység végzését, amely a járvány terjedését elősegítheti, továbbá korlátozható lehet

  • az üzletek működése, nyitva tartása,
  • egyes termékek árusítása, fogyasztása,
  • a személyforgalom, az áruszállítás,
  • az emberek személyes érintkezése,
  • az intézménylátogatás,
  • az egyes területek elhagyása,
  • egészségügyi szolgáltatások igénybevétele.

A kormány a szükséges mértékben, arányosan gyakorolhatja a jogkörét, de kijárási korlátozást nem vezethet be, talán ennyiben új a veszélyhelyzethez képest a helyzet.

 

A törvényben felhatalmazást kapna ugyanakkor a kormány, hogy egyes törvények alkalmazását felfüggesszék, törvényi rendelkezésektől eltérjenek, és más rendkívüli intézkedéseket is meghozhassanak.

11:08

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.