Veszélyesnek tartja a Fidesz parlamenti kétharmadát és szolidáris a tüntetőkkel Beer Miklós katolikus püspök

2018. december 22., 15:03

Szerző:

Mindig is elutasítottam azt a torz szemléletet, hogy vallásos ember csak jobboldali lehet – nyilatkozta a Népszavának adott interjújában Beer Miklós váci püspök. Az egyházi vezető korábban azt üzente a rabszolgatörvény ellen tüntetőknek, hogy„ tiszteli bennük azt a kitartást, elszántságot, amely a hideg idő, az éj sötétje ellenére is erőt ad, hogy egymást erősítsék céljaik elérésében”.

- Alapvetően az indított megszólalásra, hogy láttam vandál cselekedeteket is, rongálást, rendőrök elleni provokációt. Úgy gondoltam, ezt nem szabad szó nélkül hagyni. Kértem az embereket, hogy őrizzék meg a méltóságukat. Vigyázzanak arra, hogy amikor állampolgári jogaikat gyakorolják, ne legyenek erőszakosak. Nincs ok a vandalizmusra - szögezte le Beer Miklós, aki szerint becsülendő, ha valaki képviseli a véleményét, és áldozatot hoz érte.

Beer Miklós
Fotó: Bazánth Ivola

A katolikus püspök nem tudja elfogadni, hogy több püspöktársa is a Fidesz mellett kampányolt. „Ragaszkodnunk kell a pártatlanságunkhoz. Baj van, ha elkötelezzük magunkat valamelyik párt mellett (...) Személyes kötődések is magyarázhatnak politikai szimpátiákat. A pártoktól azonban az egyházi vezetőknek távolságot kell tartaniuk”. - tette hozzá.

Beer Miklós szerint a kétharmados parlamenti többség nagy veszélyt hordoz magában, mert gyakorlatilag nincs ellenzék.

- Érthetetlen, miért nem engedték meg, hogy beolvassák a tévében az ellenzék öt pontját. És akkor nem lett volna ez a cirkusz. Ezért gondolom, hogy a kormánynak gesztusokat kellene tennie - mondta a püspök.

Az egyházi vezető úgy véli, a katolikus híveket a migráció kérdése még mindig jobban foglalkoztatja, mint az Orbán-kormány intézkedései.

- A közgondolkodásba az ment át, hogy „nem leszünk bevándorlóország”. Hívő emberként szomorúan látom, mennyire kevesen tekintik követendőnek Ferenc pápát, aki rendszeresen megszólal a menekültek megsegítése érdekében - tette hozzá.

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.