Veszélyes, új korszakba léptünk, ahol a durva érzelmek elsöpörhetik a múlt igazságait

A Bloomberg hírügynökség véleményrovatában megjelent írás szerint újra meg kell határozni a jobb- és baloldal fogalmát, hiszen Franciaországban a szélsőjobbos Le Pen azzal vádolja a kormányt, hogy az a nép rovására babusgatja a globalizált elitet. A bankok államosítása a muzulmán- és bevándorlás-ellenes politikával együtt napirenden van Magyarországon és Lengyelországban, ahol szintén szélsőjobbos hatalom irányítja a dolgokat.

2016. január 31., 08:10

Ebben persze nincsen új, hiszen jobboldali pártok a 19. század végétől vegyítették az idegengyűlölő hazafiságot és a gazdasági nacionalizmust – áll a cikkben.

A szélsőséges jobbos populisták ma is meglovagolják a világgazdaságban mutatkozó lassulást. És a globalizáció előnyeiből aránytalanul nagy mértékben részesül néhány, egymással hálózati kapcsolatban álló ember. Ebből az következik, hogy a tömegek dühösek, bizalmatlanok és ellenségesek a davosi fiúkkal és nyilvánvaló szövetségeseikkel szemben, legyen szó a politikáról vagy a médiáról.

A bevándorlás jó ugyan a gazdaságnak, ám súlyosbította az átlagember elbizonytalanodását. Az érkező idegenek testesítik meg azokat a homályos körvonalú erőket, amelyek veszélyeztetik a munkát és a megélhetést. Ugyanakkor a szélsőjobbos populistáknak már nincsenek erős kihívóik a balliberálisok között.

A hagyományos jobb- és baloldal kétségbeesetten próbál rögtönözni, hogy lépést tartson a populistákkal. Napjainkban a nagy választóvonal a nemzetek fölötti elitek és a tömegek között húzódik. Utóbbiak úgy érzik, hogy kimaradtak a globális buliból és felháborodásukat a közösségi médián, valamint az idegengyűlölő mozgalmakon keresztül fejezik ki.

Veszélyes, új korszak ez, ahol a durva érzelmek elsöpörhetik a múlt igazságait. A globális elitnek intelligens válaszokat kell kidolgoznia. Addig is egyre inkább a felső tízezer tagjaival szembeni féktelen kirohanások szabják meg a politikát.

(

Bloomberg)