Vasalható, mosható arcvédőket osztanak ki a fővárosban közlekedőknek

2020. április 22., 11:52

Szerző:

A Budapesti Közlekedési Központ és a Főpolgármesteri Hivatal mosható arcmaszkokat oszt ki a következő napokban a BKK járművein utazók számára – áll a társaság szerdai közleményében.

A maszkból 60 ezret osztanak szét, hogy a kötelező maszkviselésre való felkészülést segítsék.

A fővárosban április 27-től csak arcmaszkban lehet utazni a BKK járatain, de Karácsony Gergely főpolgármester keddi rendelkezése értelmében a budapesti boltokban és piacokon is kelleni fog a maszk.

Az új utazási feltétel életbe lépését megelőzően és azt követően Budapest tíz forgalmas csomópontján, hetente többször, reggel 7.00 és 9.00 között összesen 60 ezer egészségügyi maszkot osztanak szét ingyenesen a BKK munkatársai. A kezdeményezéshez a Magyar Református Szeretetszolgálat is csatlakozik, és

első körben 5 ezer, majd később további 25 ezer maszkot adnak térítésmentesen a közösségi közlekedést használóknak

– írta a BKK.

A BKK számára fontos az utazóközönségünk egészsége, ezért szeretnénk ezekkel az aktivitásokkal is hozzájárulni ahhoz, hogy utasaink elkerüljék a fertőzést” – mondta Varga Ivett, a társaság vezérigazgatója. Szerinte „ha odafigyelünk magunkra és embertársainkra, illetve betartjuk az intézkedéseket, csökkenthetjük a fertőzésveszélyt, és a közösségi közlekedés továbbra is biztonságos választást jelenthet a fővárosi utazásokhoz”.

Az intézkedés betartására a közterületi FUTÁR-kijelzők, a járműveken pedig hangbemondás és a kihelyezett tájékoztató anyagok figyelmeztetik majd az utasokat.

A környező európai fővárosok közül Bécsben és Prágában már korábban bevezették a közösségi közlekedési eszközökön való maszkviselést a koronavírus-járvány terjedésének lassítása érdekében. Budapesten, írták, továbbra is naponta fertőtlenítik és takarítják a járművek minden közösen használt felületét – beleértve a leszállásjelző gombokat, a kapaszkodókat, az ülőfelületeket, az ablaknyitókat – és a járművezetői állást is.