Varga Judit arra számít, hogy ősszel egy minden eddiginél keményebb és gátlástalanabb támadássorozat indul

2020. július 22., 11:17

Szerző:

– Az Európai Tanács a ránehezedő nyomás ellenére is a magyar és lengyel álláspontot vette át a jogállamiság kérdésében, ez hatalmas siker – mondta Varga Judit a Magyar Nemzetnek az uniós csúcsértekezletről.

Kedden kora reggel megállapodással zárult a több napos uniós találkozó, ahol az állam- és kormányfők az EU következő hétéves költségvetéséről, illetve a helyreállítási alapról döntöttek. Az igazságügyi miniszter a kormányközeli lapnak értékelte a döntést.

A Magyar Nemzet rákérdezett arra, hogy mennyire konkrét a jogállamiságról szóló rész a megállapodásban, hiszen az Index cikke szerint van jogállamisági feltételrendszer az uniós alkuban, a 24.hu szerint pedig Orbán Viktor alá sem írhatta volna a megállapodást a parlamenti felhatalmazása miatt.

– Az Európai Tanács által elfogadott következtetések nem tartalmaznak jogállamisági feltételrendszert. Az állam- és kormányfők megerősítették, hogy fontos az EU pénzügyi érdekeinek védelme és a jogállamiság tiszteletben tartása, de a két terület nem kapcsolható össze. Ez a megközelítés megegyezik a magyar kormány eddig is képviselt álláspontjával. Egy új, általános költségvetési kondicionalitás kialakításáról született döntés, ami az EU költségvetésének és pénzügyi érdekeinek védelmét szolgálja. Az Országgyűlés mandátuma úgy szólt, hogy a források politikai és ideológiai feltételekhez kötése – „jogállamiság” címszó alatt – elfogadhatatlan. A miniszterelnök úr ezt a mandátumot maradéktalanul érvényesítette: az új költségvetési kondicionalitás leírásában a „jogállamiság” kifejezés nem is szerepel

– válaszolta a tárcavezető.

Az Országgyűlés plenáris ülése
Fotó: MTI/Illyés Tibor

A lap arról is kérdezte Varga Juditot, hogy vajon „belenyugszanak a megállapodásba az Európai Bizottság liberális biztosai, és az Európai Parlament balliberális oldalán”, illetve számít-e arra, hogy „a magyar ellenzék EP-képviselői megpróbálják majd megtorpedózni az alkut”.

– Ezek a szereplők, erőforrásokat nem kímélve, évek óta építik a „jogállamiság” fedőnév alatt futó összehangolt és átfogó politikai kampányt ellenünk. Kizártnak tartom, hogy egy csatavesztés után feladnák a küzdelmet. Arra számítok, hogy ősszel egy új, minden eddiginél keményebb, gátlástalanabb támadássorozat veszi kezdetét. Ebben a magyar ellenzéki EP-képviselők oroszlánrészt fognak vállalni: eddig sem a magyar érdekeket képviselték Brüsszelben, hanem Brüsszel érdekeit Magyarországon, ez aligha fog változni. Nyilván megpróbálnak majd úgy tenni, mintha az Európai Tanács következtetései meg sem születtek volna, és folytatni fogják a jogállamisági mechanizmusok kiépítését és működtetését. Biztosan elmondják majd, hogy ami le van írva a konklú­ziókban, az valójában nem is azt jelenti, hanem valami teljesen mást. De tudjuk, hogy a küzdelem java még hátravan, és ezt felkészülten várjuk

– jövendölte a politikus.

Orbán Viktor kormányfő kedden a tárgyalást követően bejelentette, hogy minden kísérletet, amely össze kívánta volna kapcsolni az uniós pénzeket és a jogállamiságot, sikerrel visszautasítottak, és egy teljesen új mechanizmus létrehozását szorgalmazták. Úgy vélekedett, hogy az uniós pénzek csak a magyarok odaadása és munkája révén működik, és ez a garancia arra, hogy „nagyon boldog hét év elé nézünk”.