Apja kommunista múltja miatt támadta Dobrev Klárát az igazságügyi miniszter, miközben Varga Judit apja III./II-es ügynök volt

2019. november 27., 20:02

Szerző:

Varga Judit igazságügyi miniszter kedden politikai támadásra használta fel az Örök tél című film főszereplőjének Emmy-díját. A Twitteren azt írta, hogy Dobrev Klárának is meg kellene néznie a filmet, mert ő pontosan annak "a kommunista rezsimnek az örököse", amely a filmben bemutatott brutális tetteket végrehajtotta. "Egy tisztességes ember sem fogadhat el leckéztetést" Dobrevtől – írta a miniszter a hvg.hu cikke szerint.

Egy napra rá Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő azzal vágott vissza a Facebookon, hogy ezeket "egy olyan miniszter mondja, aki ugyanolyan ocsmány propagandaszöveget tol, mint a kommunisták és egy sok tekintetben hasonló hatalom egyik leghűbb kiszolgálója". Ehhez tette hozzá, hogy más párhuzam is van közte és a „kommunista rendszer örökösei” között. Az Emlékpont által közzétett dokumentumok alapján a miniszter édesapja is beazonosítható mint a kommunista rendszer kiszolgálója: nem is csak egy kis ügynök, hanem szigorúan titkos tiszt (SZT-tiszt) lehetett, az aktái szerint meglehetősen aktív és meggyőződéses.

Hadházy szerint Vargának óvatosabban kellene bánnia az ilyen üzenetekkel, mint amit Dobrevnek küldött, és ha legalább annyi tartás van benne, mint Pokorni Zoltánban volt, akkor lemond, és átmenetileg visszavonul.

Varga Judit szintén a Facebook-oldalán reagált a Hadházy által leírtakra. Szerinte nem szenzáció, amit kiderített, mert még a miniszteri kinevezése előtt nyilvánosságra hozta az apja múltját a Pesti Srácokon.

Varga szerint a vendéglátóipari végzettségű apja szakmai karrierjének egy újabb állomásaként szállodavezetői állást kapott a miskolci Avas Szállóban és őt is meglepte, amikor pár hónappal később felszólították, hogy a munka része a titkosszolgálatokkal való együttműködés.

Az Avas szálloda (ekkor még ez volt a neve) országos hírű intézmény volt, Miskolc legismertebb szállója, illetve szórakozóhelye. Azon a szinten állt, mint a pécsi Nádor szálló, vagy a debreceni Aranybika. A szálloda vendégei nem véletlenül keltették fel a korabeli titkosszolgálatok figyelmét.

A miniszter apja annak idején kémelhárító, SZT-tiszti III/2-es besorolást kapott. Azt is hozzátette, hogy 1983-ban nemet mondott a szolgálatoknak, és a sokak által vágyott szállodavezetői pozíciójából is távozott.

Varga apja a dokumentumok alapján azonban nem azonnal mondott nemet a titkosszolgálatoknak, mert 1978-ban szervezték be, és ha valóban 1983-ig volt SZT-tiszt, akkor 4-5 évig volt a III/II-es Csoportfőnökség szolgálatában. Annak a dokumentumokban nincsen nyoma, hogy Varga László feladatköre mire terjedt ki, és hogy ebből mit hajtott végre, lánya a PS-nek azt mondta, nem tud arról, hogy valaha jelentett volna, és ilyet szerinte nem is állított senki, apja nem ártott senkinek.

Azt lehet azonban tudni, hogy kétszer kapott jutalmat, összesen 8000 forint értékben, illetve 1981-ben alhadnagyból hadnaggyá léptették elő. Mindez nyilvánosan elérhető az Emlékpont oldalán, ahol az SZT-tisztek adatait hozták nyilvánosságra. A miniszter érvelésével szembemegy az Emlékpont tanulmányának megállapítása, amely szerint az SZT-tisztek munkája

minden esetben önkéntes és ideológiailag megalapozott volt.

Varga László emlékpontos oldalán található Kondi László alezredes osztályvezető által készített jellemzésben az olvasható,

"Érett materialista gondolkodású. [...] Fedőfoglalkozásával összefüggésben állambiztonsági feladatok végrehajtásában fejlődőképes. [...] Alapfokú nyelvismeretét fedőmunkakörében jól hasznosítja. [...] A követelményeknek megfelelően tudja a hálózattartó operatív munkát végezni."