Felmondtak a konyhások, bezárt a konyha a Vakok Állami Intézetében

2019. augusztus 21., 08:12

Szerző:

Egyre nagyobb a létszámhiány a Vakok Állami Intézetében (VÁI), ahol nevük elhallgatását kérő dolgozók elmondása szerint felmondott már a szakács és a konyhai kisegítők csapata is – értesült a Népszava.

Az alkalmazottaknak ez azért különösen fájó fejlemény, mert az alacsony fizetések mellé a kedvezményes munkahelyi étkezés volt az egyetlen kedvezmény, amit kaptak. Azt írták: „a néhány éve végzett 1 milliárdos nagyságrendű épületfelújítás során vadonatúj konyha létesült a régi, elavult helyett, új berendezésekkel - és ez most leállt.

Fotó: kormany.hu

Az intézet lakóinak valami külső cég fog kaját szállítani, a dolgozók haljanak éhen”.

A levél szerint folyamatos az elvándorlás, és egyre több a betöltetlen álláshely is. A lap  megkérdezte az intézet vezetőit és a fenntartót, mit tesznek a dolgozók megtartásáért, ám a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság lapzártáig nem adott engedélyt a megszólalásra a VÁI igazgatónőjének. 

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.